Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Mobil WC, avagy két szóban a függésről

2019. október 02. - azolcsosag Dani

Az eNET kutatása több mint öt millió embert érintett, akiket mobilos szokásaikról kérdeztek. A válaszadók 25%-a még a WC-re is viszi magával hőn szeretett okostelefonját.

Azért ez nem kismértékben meghökkentő. Mi ez, ha nem függés? Igaz a mai életritmus ebbe az irányba hajtja a mókuskerékben rohanókat, de akkor is.

A trónoláshoz tényleg elengedhetetlen a kütyü jelenléte? Jó persze, sokan hozzák fel példának nagyapáinkat, sőt apáinkat, akik előszeretettel olvastak újságot, miközben a remekmű megszületésére vártak. A nők számára ez a fajta szokás értelmezhetetlen, elgondolva, hogy milyen lehet ott ülni, még akkor is, ha a kidolgozás sikeres volt. Ülni a kellemetlen szagban, lehúzott gatyával, kilógó fenékkel, hát nem túlságosan biztató.

Erre kijön ez a felmérés és máris új képet kell festenünk, az újság eltűnik, a környezet marad, miközben a WC-n ülő a betűk falása helyett a mobilját falja fel a szemeivel. Mi az, ami indokolja ezt a viselkedést?

1523054739675.jpg

Mi történhet tíz perc alatt, ami miatt nélkülözhetetlen a készülék? Egyáltalán mi a jó abban, ha az alapvetően nem túl hosszú időt igénybe vevő trónolás során pár gondolatnyi “húzogatás” juthat szóhoz?

Persze lehet, hogy néhány év leforgása után a mobil a WC-ben megszülető alkotásról még azt is megmondja, hogy mi volt a vacsora, de jelenleg nem állunk ilyen fejlett technológiai szinten.

A függés az, ami hajthatja a résztvevőket. Ez bizony nem túl jó hír, hiszen önmagában a függőség betegségnek számít, amit orvosolni kell. Persze erre mindenki legyint, telóval a kezében, de ha egy percre elragadják tőlük kütyüjüket, akkor a harag, a düh, a meghunyászkodás (kinek milyen a lelki világa) árulkodnak arról, hogy a mobilhoz konkrét érzelmek kapcsolódnak, s nemcsak a tulajdonlás igénye.

Ha otthon tudod hagyni kedvenc okostelefonodat, akkor bizony megálltad a helyedet a függőségi próbán. Viszont ha képtelen vagy félretenni, a markodból kiejteni, akkor bizony érdemes elgondolkodnod azon, hogy ez így jó-e.

a5d2a728caa8a6e5af9861ad423a585e.jpg

A folyamatos figyelem elterelés számos hátulütővel rendelkezik. Ilyen fals körülmények között elsuhannak a fontos momentumok, a vicces pillanatok, minden ami “itt és most” történik.

Miért dobnád el az életedet a virtuális létért? Mert ez félrevonulás, csak éppen nem jó értelemben. Kétségtelen, hogy a kütyük tudása nem mindennapos, de a baráti találkozások, családi ebédek stb. hangulatát nem adhatják vissza.

A trónolás nyugalma telefonozással egy az egyben elűzhető. Az önmagamra figyelés állapota ilyen közegben lehetetlennek tűnik és az is. Nem csoda egyébként, hogy egy másik kutatás rámutatott arra, hogy a legtöbb mobil baleset a WC-ben történik. Nem meglepő.frog-914519_960_720.jpg

A trónba belepottyanó mobil az esetek többségében kiszárítás után használható, ám nem egy kütyü adja fel a küzdelmet a zavarosban való úszkálás után.

És hogy mi a konklúzió? Igazán az nincs. A több, mint öt millió magyar negyede képtelen élni telefon nélkül, amire jó példa a WC-be való szállítás is. Ez már nem az újdonság erejéről szól, egyfajta függőséget jelent. De van kiút, melyet apró lépésekkel meg lehet tenni, a szobában hagyva a mobilt, hiszen a trón így is csábít, nagyon hív.

Most lerántjuk rólad is a leplet, szavazz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6215188052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs.zoli 2019.10.03. 09:39:17

Szerintem két fő faktor járul ehhez a jelenséghez hozzá, ami a mai világunkban jelen lévő társadalmi elvárásrendszer / norma eredménye:
- A mobiltelefonok megjelenésével elvárás, hogy mindenkinél mindig ott van, és hacsak az ember nem alszik, tárgyal, színházban vagy moziban ül, akkor elérhető. Nem csak telefonon, de bármilyen instant üzenetküldő alkalmazáson keresztül. Igen, a WC-n is.
- A mai világban az unatkozás és az eredmény nélküli időtöltés bűn (nem én állítom, hogy az, hanem ilyen a szociális elvárásrendszer). A gyerek nem unatkozhat, munka után mindenki sportoljon, tanuljon, olvasson könyvet, kiránduljon, utána hamar feküdjön le és gyorsan aludjon el. Unatkozni, semmit tenni léha tevékenység, attól nem fejlődsz, nem haladsz előre, azaz lemaradsz. Ezért a WC-n ülve is az az érzésed, hogy ki kell használni ezt az időt is.

A fentiek az én véleményem, nem tényközlés.

midnightcoder2 2019.10.03. 09:39:25

Igazából a WC-n olvasást sem értettem, de akik csinálják azok a mûvelet elõtt olvasnak, nem utána. Az pedig, hogy a Háború és Békét vagy a faszbúkot olvasod szarás elõtt, kb. mindegy.

midnightcoder2 2019.10.03. 09:47:16

@cs.zoli: Alapvetõen, ha nem vagy szobanövény, akkor nem annyira szeretsz unatkozni. Pláne fiatalon.

cs.zoli 2019.10.03. 10:00:02

@midnightcoder2: Senki nem szeret unatkozni fiatalon, idősebb korban már néha kicsit ez változik (nem feltétlenül unatkozni, de kicsit lazábban, kötelezettségek és határidők nélkül eltölteni időt), viszont egyes szakemberek szerint a gyerekkori unatkozás erősen növeli a kreativitást, szóval talán annyira nem káros.
Olyan lehet, mint a könyvolvasás kontra TV, az első esetben az agyad dolgozik, képeket generál a szöveghez, míg a második esetben mindezt készen kapod. Ha a gyerek idejét teljesen kitöltik, nem marad se ideje, se igénye arra, hogy kitalálja, őt mi érdekli, mivel foglalkozzon, hiszen mindent készen kap. Ha nincs konkrét programod, akkor mindezt magadnak kell kitalálni.

midnightcoder2 2019.10.03. 10:23:14

@cs.zoli: Mondjuk itt felnõttekrõl van szó inkább, szerintem gyerekként nem annyira jellemzõ a WC-n olvasás.

Alick 2019.10.03. 10:30:30

Hehe... a mobilomnak jó helye van a nap nagyrészében kikapcsolva a fiókban. Amíg a laptopom közelében vagyok, emailban, esetleg Skype-on el tudnak érni.
Műszaki igazgató vagyok, nem diszpécser vagy helpdesk... a vécén pedg elvagyok saját magammal, nincs szociális addikcióm.

Alick 2019.10.03. 10:32:16

@midnightcoder2: Nem kell unatkozni... felfrissítő ha mondjuk egy negyedórára le tudod kapcsolni a gondolataidat vagy a külvilágra figyelést.

Alick 2019.10.03. 10:34:38

Sok céges vagy egyetemi oktatói névjegyen ma már nincs telefonszám... senki se építsen a telefonon való elérhetőségre. A Skype és társai más kérdés, de a lényeg hogy én határozom meg, mikor foglalkozom a kontaktokkal.

2019.10.03. 11:30:02

Semmi köze ennek bármiről lemaradásról. Mikor nem volt okostelefon, akkor is vittem magammal újságot vagy könyvet, ma is van hogy a teljesen offline e-book olvasót viszem, és nem a telefont.

2019.10.03. 11:31:28

@midnightcoder2:
A francokat nem, gyerekkoromban is olvastam wc-n :-)

2019.10.03. 11:32:17

@Alick:
Az nem unatkozás.

erol 2019.10.03. 11:39:11

Tényleg valakinek gondot okoz 2-3 perc egyedüllét, könyv, telefon, TV, bármi nélkül? És hova teszik az eszközt papír használat közben? És utána megfogják szaros kézzel, vagy a másik kezükbe veszik?

gh14 2019.10.03. 11:39:47

Ez egy faszság. Nem attól függő valaki, mert beviszi a mobilját a WC-re. És nem azért viszem be, ha beviszem, mert hívást várok, vagy félek, hogy lemaradok valamiről. Azelőtt sokszor elolvastam még a légfrissítőn lévő szöveget is (mástól is hallottam már :)), ettől azért már érdekesebb, átböngészni a híreket.

Sir Galahad 2019.10.03. 11:45:17

Az ember szeretné azt az időt hasznosan, értelmesen eltölteni, amíg a természet által arra van kényszerítve, hogy egy szűk helyen ücsörögjön. Miért lenne jobb a csupasz falat bámulni?

Alick 2019.10.03. 12:14:30

@Sir Galahad: Kinek-kinek az izlése... de én inkább bámulom a falat, mint Icuka megosztott macskás képeit. :) Olvasni pedig eléggé kényelmetlen egy 10"-osnál kisebb képernyőn... a szem pihentetéséről nem is szólva,

sas70 2019.10.03. 12:31:07

Amíg a wc-n vagyok, mindenki hagyjon a picsába! Se prosztata, se székrekedés gondjaim nincsennek még, úgyhogy azt a pár percet mindenki kibírja.

_B_ 2019.10.03. 12:33:41

A WC-n világ életemben olvastam valamit, ha más nem volt akkor a légfrissítő dobozát. Akár 50-edszer. Szerintem az internet ennél változatosabb információforrás :)
Mási, hogy sok munkahelyen a WC az egyetlen hely ahol kicsit egyedül lehet az ember, és ezt sokan ki is használják egy kis nyugis pihenésre, netezésre. Ez van.

_B_ 2019.10.03. 12:35:42

@gh14: Látom nem én vagyok az egyetlen :D
Álmomból felkelve is tudom, hogy "Működtetés
közben dohányzás és nyílt láng használata tilos! A készülékben túlnyomás uralkodik.
Felnyitni, ütögetni, felszúrni, sugárzó hő hatásának kitenni, vagy tűzbe dobni még üres
állapotban is tilos!"

2019.10.03. 12:48:57

@_B_:
Mémként is láttam, és egyből értettem :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.03. 14:17:29

Én is már gyerekkoromtól kezdve olvasok a WC-n. Régebben nyomtatott könyvet, ma e-bookot vagy híreket vagy bármit a telefonon, ritkábban a Kindle-en. Utóbbin egyre ritkábban, mert a Kindle nem kezeli az epub formátumot, én viszont azt szeretem leginkább, mert a könnyebb olvashatóság érdekében közvetlenül szerkeszthetem a könyveket a saját ízlésem szerint.

Sőt még szörnyűbbet mondok: evés közben is szoktam olvasni. Beszélgetni ugye nemigen lehet a rágás miatt akkor sem, ha nem egyedül eszem, viszont az agyamat az evés nem veszi igénybe, unatkozik, ezért ilyenkor is könyvet vagy híreket vagy akármit olvasok.

Billy Hill 2019.10.03. 14:55:57

@gh14: Főleg az a jó duma a légfrissítő használati utasításán, hogy "Csak jól szellőző helyiségben használandó!". :-)

Billy Hill 2019.10.03. 15:02:17

"A nők számára ez a fajta szokás értelmezhetetlen". Na jó, de ők nem is építenek törpét, sőt, mindannyian tudjuk, hogy nem is szellentenek! Csak mivel - a híres levezetés szerint - visszatartják, ezért aztán "a f*ng szép lassan felkúszik a gerincükön az agyukba, és abból lesz az a sok sz@r ötlet", amivel elkápráztatják a párjukat...

2019.10.04. 12:46:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Evés közben olvastam el a kommentedet.

Én sem szerettem, hogy az epubot nem kezelte a Kindle, igaz én nem szerkesztgettem, ám ha mobi-ra konvertáltam, nem volt mindig tökéletes az eredmény. Ez volt az egyik oka, hogy áttértem egy másik e-book olvasóra, a másik hogy már leharcolt volt a Kindle-öm, az új szérián meg nincsen fizikai lapozó gomb, ami vicc egy e-book olvasónál, aminek nem a kijelzőjét akarja nyomkodni az ember, hanem könyvet akar olvasni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.04. 13:11:30

@Zabalint:

Nekem Kindle Touch van, a régebbi verzió, amelyik még mp3-akat is le tud játszani. Ez teljes felületén érintőkijelzős, engem nem zavar, kezdettől fogva így szoktam meg. :)

Visszafelé (epubba) sem megy mindig zökkenőmentesen a konverzió, amibe biztos belejátszanak a telefonos olvasó ilyen-olyan hibái is. Én a Moon+ Readert használom, jópár olvasó közül ez vált be nálam legjobban. Nagyon rugalmasan állítható a szövegmegjelenítés, a CSS file direktíváit részben felül lehet írni, de van olyan opció is, amely pontosan az eredeti megjelenítést alkalmazza.

Ha nem ismered, tégy vele egy próbát.
süti beállítások módosítása