Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

A legújabb Android fejlesztések 12 pontban!

2017. március 14. - azolcsosag Dani

Tavaly augusztusban startolt el az Android 7.0 Nougat, ami a legújabb Nexus készüléken debütált, de még az 1 hónappal ezelőtt kiadott statisztikák szerint is csak az eszközök mindössze 1,2%-án futott a legújabb, 7-es verzió.

androidn.jpg

Holott, aki váltani fog, az nem bánja meg! Az új verzió tele van új funkciókkal és finomításokkal, hogy az Android élmény minél teljesebb legyen a felhasználóknak. Kedvcsinálóként összeszedtük a legizgalmasabb 12 funkciót, amiért érdemes frissíteni.

1. Új telepítő animáció

Az újdonságok mindig az apró részletekkel kezdődnek, ahogyan már az első másodpercekben is láthatjuk, valami újnak, valami szupernek lehetünk tanúi a telepítés mögött. Ezt az ütős kis telepítő animációt a Play Store-ból tölthetjük le!

android7_0.jpg

 2. Gyorsabb multi-tasking

Lényegesen egyszerűbb és gyorsabb két app között váltani, két koppintás a legutóbbi alkalmazásra és visszatérhetünk az előzőleg megtekintett folyamathoz. Például, ha Gmailen kapunk egy emailt, amiben egy link van, arra koppintva a Gmailre rányílik a Chrome, majd visszatérni a Gmailhez pillanatok műve lesz.

multitaskint_androidn.png

3. Multi-ablak mód

Egy nagyon hasznos újítás az Androidban, hogy egyszerre két alkalmazást is tudjunk egymás mellett párhuzamosan használni. Aktiválásához annyit kell tenni, hogy hosszan rányomunk a legutóbbi alkalmazásra, a használt app a képernyő felső részére húzódik, a megjelenő listából pedig ki tudjuk választani a másik használni kívánt alkalmazást. Az elválasztóval pedig a két ablak méretét optimálisra tudjuk méretezni.

multi-ablak.jpg

4. "Fogd és vidd" a szöveget és képet multi-ablak módban

Ha két alkalmazás ugyanabban az időben van megnyitva multi-ablak módban, akkor a két alkalmazás között egyszerűen vihetünk át képet, szöveget, a kijelölés és áthúzás módszerrel. Varázslatosan egyszerű!

draganddropp_androidn.png

5. Chrome fülek megjelenítése

Egy szuper megoldás vált elérhetővé a Chrome tabjainak különálló ablakba helyezésével, így teljesen áttekinthetjük, és párhuzamosan böngészhetünk egyszerre több ablakban, mindez lényegesen túlmutat az iOS-ban már ismert több ablakos módon.

chrome_androidn.jpg

6. Értesítések

Az értesítések is finomhangolást kaptak, így kiválaszthatjuk, hogy a futó alkalmazásokból érkező értesítéseket csomagban kapjuk vagy külön-külön értesüljünk minden bejövő emailről, üzenetről, frissítésről stb. Akit idegesít, hogy a kezdőképernyőjére folyamatosan becsúszkálnak az értesítések, számára ez praktikus megoldás lehet.

android-n-new-notification.jpg

7. Gyors válaszok

A közösségi háló korában csak úgy záporoznak a Facebook, Twitter, Hangouts, Skype és még sorolhatnánk milyen alkalmazásokból barátaink, kollégáink üzenetei, amire eddig is volt lehetőség "gyorsválasszal" reagálni, ám mostantól sokkal egyszerűbb, átláthatóbb és az épp futó alkalmazást nem megszakítva lesz lehetőségünk. Hiánypótló finomítás!

android-n-replay.png

8. Gyorsabb gyors beállítások

Elég az ujjunkat a képernyő felső részéhez érinteni és máris megjelenik a gyors beállítások sáv, ahol 5 fontos app állapotáról dönthetünk. Hogy mi jelenjen meg ezen a sávon, azt személyre is szabhatjuk.

android-7_0-nouga_quick-settings.jpg

9. Új hangulatjelek

Ma már az emberek igen nagy százaléka írásos chat üzenetben kommunikál, ehhez pedig kötelező jelleggel meg kellett újuljanak az eddig használatban lévő hangulatjelek, amivel az Android 7.0 Nougatban most szinte dőzsölhetünk. Nem utolsó sorban a mosolygó arcok sokkal emberibb kifejezést kaptak, így megállapíthatjuk, hogy az összes emoji szignifikáns változáson ment keresztül! Dicséretre méltó!

new_emoji_android_7_0.jpg

10. Mégse (Cancel) gomb a letöltési értesítés sávon

Utolsó pillanatban gondoltad meg magad, amikor már elindult a letöltés, mert merül az akku vagy épp mobilnetre váltott az okostelefonod? Most sokkal egyszerűbben, az értesítési sávon jelenik meg a "mégse" gomb, így további koppintások nélkül, lényegesebben gyorsabban lőhetünk ki egy elindított letöltést.

download_manager_cancel.png

11. Saját háttérkép a zárolási képernyőn

Végre valahára két különböző háttérkép beállítására is van lehetőség a kezdőképernyőn és a zárolási képernyőn, a további újítás lényege, hogy mindez egy koppintásra leegyszerűsödik! Így semmi sem szab gátat annak, hogy saját képeinkkel turbózzuk fel okostelefonunk kijelzőjét.

androidn-screensaver.png

12. Legutóbbi alkalmazások törlése

Persze, ezt eddig is ismertük, de most a Google az "összes törlése" lehetőséget praktikusan elérhető helyre tette, így nem kell külön-külön minden előzőleg használt alkalmazást törölgetni, vagy ehhez a lista elejére görgetni, így egy huszárvágással (azaz koppintással) "kilőhetjük" az előzőleg használt appokat.

clear_all_app_android_n.jpg

Láthatjuk, a legtöbb fejlesztés nem feltétlen látványos, de összességében mindegyik hozzáad valamit a felhasználói élményhez, és nagyon úgy tűnik a Google mobil operációs rendszer fronton is ezt a célt tűzte ki forradalmi zászlójára.

A kérdés most már csak az: a régi rendszer rabjai legyünk, vagy merjünk frissíteni valami újra, valami felhasználóbarátra?

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr7312337413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.16. 06:30:29

Csodálatos... Én annak örülnék a leginkább, ha végre a céljának megfelelően, mondjuk telefonálni lehetne egy készülékkel normálisan!
- Foglalt jelzés esetén újrahívás lehetősége, jelzéssel, ha végre kicseng.
- Hívás után a képernyő automatikusan visszatérne a főképernyőre és nem kellene vissza pöcögetni mondjuk a HOME gombbal.
- Csengetési hangerő beállítás lehetősége halktól, a folyamatosan erősödőig, ne adj' Isten egy diszkrét kopogtatás előtte, mint az Ericsson T10 esetén már megvolt kb. 15 éve.
Olyan nagy kérések lennének ezek?
Ki a rákot érdekel a multitaszk egy mikiegér 3,5"-os kijelzőn, ráadásul úgy, hogy a 150Mb-os internet 3e HUF? Az ember nem meri bekapcsolni!

decoati 2017.03.16. 09:05:47

@abcd1234: Egyszerű, vegyél egy T10-et.

2017.03.16. 09:06:47

Ez a poszt egy 9-10 éves gyerek szellemi színvonalát tükrözi. A felsoroltak egy része nem új, többsége értelmetlen. Egyetértek az előttem íróval, inkább a telefon lehetne a lényeg.

ze11 2017.03.16. 09:33:44

@abcd1234: 3.5"-ra valóban nem való, de megsúgom, hogy az átlagos képernyőméret ennél jóval nagyobb - ha csak a telefonokat nézzük, akkor is. Ha meg az összes Android-os készüléket, akkor meg pláne.
Egyébként csillió+1 híváskezelő alkalmazás közül lehet választani, szerintem bőven van olyan, ami képes ezt az egyébként tényleg hasznos funkciót (újrahívás foglaltság esetén) nyújtani. A csengőhang már elég régóta lehet növekvő hangerejű, bár lehet, hogy ezt néhány gyártó az egyszerű(bb) felhasználói felületből (ami a 3.5" esetén esélyes) kiszedte.

2017.03.16. 09:47:00

@ze11: Samsung A5 2017 - nem találok rajta olyan opciót, erősödő hangerejű csengetés. Note2-n még volt.
Ha a mostani rendszerről kiderül valami távolról kihasználható hiba, mikorra lesz a lyuk befoltozva?
Stb.

eßemfaßom meg áll 2017.03.16. 10:29:52

@abcd1234: "hogy a 150Mb-os internet 3e HUF?" kicsit azért nézelődj a jelen valóságban, ne 10 évvel ezelőtti számot írj le. (pl voda 1400ért ad 1GB-ot prepaid kártyához)

2017.03.16. 10:54:14

@eßemfaßom meg áll: Prepaidhoz bizonyára. Előfizetéshez 150Mb és utána 150Mb-onként +500.-.
Samsung S4. Telefonként nulla szolgáltatás. Játszani persze lehet rajta és a gyártók is erre mennek rá. Játék, internet stb. Hívásra is netes kliensek használhatóak, még jó, hogy hagyományos tárcsázót is tettek bele.

efi 2017.03.16. 11:14:32

Ezekkel az a bajom, hogy az ilyen erőltetett de azért is csináljunk megint egy új verziót, mert megint hétfő van és valamit csinálni kell verziókban az új dolgok 99%-a olyan, amit simán hozzá lehetne tenni a korábbi verziókhoz is, akár most is.
Viszont 20 év alatt sem sikerült megoldani, hogy egyetlen gombnyomással azonnal kihangosított módban lehessen végre fogadni azt a hívást, és végre megszűnne a teljesen felesleges kihangosító gyártó ipar.

eßemfaßom meg áll 2017.03.16. 11:21:43

@abcd1234: szóval még annál a szar előfizetésednél se 3e huf a 150mega hanem 500huf Mindemellett a legolcsóbb voda postpaid csomagban is 200mega van az alapárban és 200megát ad 65-ért nem 150et 500ért.

eßemfaßom meg áll 2017.03.16. 11:26:40

@abcd1234: Most nézem, mégcsak nem is igaz amit írtál, előfizu mellé is lehet venni 1GB-ot 929Ft-ért

2017.03.16. 11:43:14

@eßemfaßom meg áll: szerintem ez függ a díjcsomagtól is.
Két hónapja nekem is valami hasonlóm volt egy közel tízéves csomaggal.

2017.03.16. 12:33:14

Zsír új előfizetésem van, flotta csomag ráadásul, amihez 150Mb jár. Megszűnt az, hogy ha elfogy lekorlátozzák. Helyette, ha elfogy, akkor első körben értesítés nélkül +500.- Ft-ért újabb 150Mb-ot ad, majd a következő keret előtt már megkérdeznek, hogy valóban akarom-e?
Ez OFF téma. A lényeg, hogy jelenleg Magyarországon nagyon kevesen használják a mobilnetet, ezért teljesen felesleges az okostelefonos alkalmazások jelentős része. Így is van előnye az okostelefonnak, hiszen van benne GPS (online alkalmazás kilőve), illetve otthoni hálózaton gyorsabban megtudom nézni a menetrendet, mint PC-n. A közösségi oldalak, felhő, szinkronizálás részemről blokkolva.

eßemfaßom meg áll 2017.03.16. 19:29:44

Ja hogy valami kökorszakból ittmnaradt régiségek meg flottás egzotikumok.

Akinek kell az olcsón tud mobilnetet venni (én a nyomorult 10/0,5megabites 5ezerforintos adsl-t cseréltem le nemrég korlátlan LTE mobilnetre és kevesebbet fizetek érte hűség nélkül mint amennyi az adsl volt 1év rabsághosszabbítással) , aki meg csak a kifogást keresi az nem használja, ennyi.
süti beállítások módosítása