Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Hogyan vészelik át a kánikulát a mai okostelefonok?

2018. augusztus 08. - azolcsosag Dani

Mint világunkban a legtöbb dolog, az okostelefonok is ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, hiszen nap, mint nap magunkkal visszük őket az iskolába, munkába, stb. Sokan bele se gondolnak, hogy milyen gondos tervezés van amögött, hogy szinte bármilyen hétköznapi (nem antarktiszi és sivatagi) időjárásban jól tudjuk használni a modern okostelefonokat.

Mint bármilyen modern elektronikai eszköz, az okostelefon is műanyag, fém és egyéb anyagú alkatrészekből épül fel. Ezek az anyagok hő hatására összehúzódhatnak és tágulhatnak is annak megfelelően, hogy hűlnek vagy éppen melegszenek. Az okostelefonokat úgy tervezik, hogy egy bizonyos hőmérséklet-intervallumon belül üzemeljenek optimálisan.

sun1.jpg

Ez a legtöbb készülék esetében valahol mínusz 10-15 és plusz 35-40 fok között szokott elhelyezkedni. Ez az a hőmérséklettartomány ugyanis, amivel a gyártók tudnak kalkulálni a hőtágulás, az alkatrészek hűtése és az akkumulátor biztonságossága szempontjából. Mindegyiknek vannak ugyanis veszélyei.

A napon kint hagyott okostelefon rengeteg veszélyforrásnak van kitéve, és itt nem az ellopás lehetőségéről van szó. De miért is?

Először is, az intenzív napsütés hőenergiával látja el a készülék házát. Az extra hő ellen védekezni kell, ugyanis gyorsan elérhető az optimális üzem határértékét egy napon hagyott telefon. Mi történhet, ha tartósan túl meleg a készülék? Első sorban a kijelző fog károsodni ilyenkor, mivel a folyadékkristályos kijelzőkben lévő anyagok hő hatására kitágulnak, és ennek következtében a pixelek elkezdhetnek elmosódni, továbbá tartós, elnyújtott ’exposure’ esetén a képernyő is betörhet.

sun3.jpeg

Hasonlóan érzékeny a hőre a processzor, melynek melegedését a készülék tudatosan megakadályozza a teljesítmény csökkentésével, ha túlmelegedés várható. Egyszerűbben: a processzorok érzékenyek a hőre, tehát minél nagyobb a meleg, annál lassabbak, a telefon ugyanis az energiafelhasználás csökkentésével próbálja megakadályozni a túlhevülést. Ezért tapasztalhatjuk sokszor azt, hogy a nagy melegben a buszokon a telefon is lassabb.

A legnagyobb kihívás a telefon számára azonban sok esetben az akksi károsodásának elkerülése, ugyanis az akkumulátorban veszélyes kémiai anyagok találhatók, melyek túlhevülve robbanásveszélyes eleggyé válnak (emlékezzünk csak a Samsung Galaxy Note-okra!).

De miért igazán nagy gond, ha meleg az akksi? A forró akkumulátor eleve nehezebben töltődik, mert már a töltéstől is könnyen túlhevülhet. Az összes telefon rendelkezik egy beépített hőszabályozó rendszerrel, mely ilyenkor lekorlátozza a töltés sebességét, hogy elkerülje az akksi károsodását vagy felrobbanását. A nagy hőmérséklet maga az akksi élettartamát is károsíthatja, ugyanis a nagy melegben felgyorsul a vegyi anyagok lebomlása, ami az üzemidő rövidülésével jár.

vasara-iphone.jpg

Láthatjuk tehát, hogy egy átlagos okostelefont sok szempontból kell bebiztosítani már csak az időjárás miatt is. A legtöbb telefonon számos szellőzőnyílás és nagy hőelvonó fémfelületek találhatók a házon belül. Maga a ház is segít a hő leadásában, azonban a felelősség nagy része továbbra is a felhasználón van. Alapvetően fontos tehát, hogy ne hagyjuk túl sokáig túl meleg vagy túl hideg környezetben a telefont!

A túlmelegedést a következő egyéb módokon is korrigálhatjuk: tok levétele, erőforrás igényes alkalmazások bezárása, fényerő levétele, esti órákban való töltés, GPS és egyéb rádió alapú szolgáltatások kikapcsolása, ha nincs rájuk szükség. Ezeket betartva telefonunk bőven az optimális értékek között marad még a 33-34 fokos melegekben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914168639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása