Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

A szorítóban: az Android, és az iOS

2017. július 10. - azolcsosag Dani

A Cubot X15 és az iPhone 5 ringbe szállnak azért, hogy végül kiderüljön az Android, vagy az iOS az erősebb? Technikai KO-val, vagy pontozással ér véget a meccs? Cikkünkből minden kiderül.

A Cubot X15 full HD-s, kínai gyártmány, melyet potom pénzért megkaphatsz, cserébe gigantikus élménnyel gazdagodhatsz. Android 5.1 fut rajta. Versenytársa a 2012-ben aranyalmaként megszülető iPhone 5, ami nagyjából teljesítményben megegyezik, fent emlegetett Google-s társával. Kezdődjön hát a boksz!

Két hetes küzdelem, és az elsődleges szempont a felhasználói élmény minősége, ennyit a tesztelés részleteiről. Akkor lássuk miből főzhetünk. A Cubot képernyője hatalmas, ami plusz pont, ám a reakcióidő lényegesen lassabb, mint az iPhone esetében. Szóval hiába a nagy látószög, és a gigantikus felbontás: kissé lomhán reagál az érintésekre a mobil, ami a kezelhetőség szempontjából nem előnyös. Bár az Android animációi igazán gyorsak, de a felhasználás a csúszás miatt nem folyamatos. Egyelőre az iPhone vezet.

A vissza gomb kissé rapszodikusan működik. Szuper, hogy a Cubot rendelkezik, egy bármely helyzetben megnyomható, dedikált alternatívával, de nem mindig egyértelmű, hogy akkor most hova is léptet vissza? Az alkalmazáson belül egy képernyővel odébb, esetleg a Főoldalra, vagy…?

A hagyományos vissza gomb váratlan eltűnése külön nehezíti a helyzetet, mert olykor a telefon saját beállításainál sincs meg a bal felső sarokban integető nyilacska. Ilyenkor jöhet a dedikált variáns. Lehet ezzel kívánja az Android rávezetni a felhasználókat, hogy használják ezt a verziót? Azért, ha valaki megszokta az iOS két ujjas „visszalegyezgetését”, akkor nagyon nehezen áll át a gombokra. A komfortosság miatt újabb pontot kap az iPhone.

ios-vs-android.jpg

A Google kissé logikátlanul pakolta tele az Androidot az alkalmazásaival. Google fotók, plus van, de drive, és fordító nincs… Érdekes kérdés, hogy mennyivel többször rántják elő a plust az userek, mint mondjuk a drive-ot? Nem logikus, bár lehet, hogy a fejlettebb Android rendszereken ez már nem kérdés.

Az első látványosan íves bal egyenest az Android viszi be az iOS-nak, hiszen a Cubot akár pendrive-ként is használható, hiszen rendelkezik fájlrendszerrel, azaz a számítógép akár ki is iktatható, ami az iPhone esetében nem mondható el. Netről is bátran leszedhetők a különböző anyagok: zenék, videók, egyéb tartalmak. Pontlevonás jár azért, hogy a letöltéseken belül nem ismeri fel az mp3-at, tehát alapvetően nem logikus, hogy hogy működik a rendszer.

apple-in-dust-bin-android.jpg

A Cubotban a betűtípus, és az ikonok hihetetlenül variálhatók, szóval akik szeretnek ilyen látványelemekkel szöszölni, azok könnyedén eljátszhatnak az Androidon belül. A belső paramétereihez könnyű hozzáférni, a fejlesztőknek ez hatalmas pozitívum.

Végül pontozással az Android keze lendül a magasba, mivel az utolsó jobb horgot az ár/érték arány jelenti. Az iPhone bár stabil, megbízható, nagy teljesítménnyel rendelkező, kényelmesen kezelhető rendszert kínál, de az ára még mindig túlságosan borsos. Ezzel szemben az Androidos készülékek olcsón beszerezhetők, hasonló paraméterekkel.

Persze minden ízlés kérdése: akik hozzászoktak az iOS nyújtotta komforthoz, azoknak nyögvenyelős lesz az átállás, de akiknek inkább a fent kiemelt pozitívumok lényegesek, azok az Androidban találják meg a számításukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6012655251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.07.11. 07:55:59

Egy szar dzsunkafont hasonlítottatok egy 2012-es flagshiphez. Gratula!

Jees 2017.07.11. 08:24:09

Ha évek óta iPhone-t használsz, de nem értesz az androidos telefonokhoz, akkor hogy veszed a bátorságot, hogy "szakértőként" nyilatkozz? Maradj csak a neked való egyszerűsített rendszer mellett! ☺️

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.11. 09:38:29

Lehetne hogy ennyire tudás nélkül ne tesztelj semmit? Szánalmas az egész teszt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.11. 09:39:41

@MaxVal BircaMan HJCD: jaja, annyira jó volt hogy nem kellett senkinek

Vincenzo6 2017.07.11. 09:43:57

Egyszerű. Ha van rá pénzed és nem erőn felül veszed(felső 10%+ aki céges telefonnak ingyen kapja), akkor iOS, ha nincs, akkor meg jó nagy barom vagy, hogy kétévente akár egyetlen havi fizetést telefonra költesz, szóval vegyél inkább valami olcsó droidos sz.rt. Az S8 ipari hulladék, mielőtt azzal jönne bárki.

Medgar 2017.07.11. 09:46:22

Galaxy S8-ra váltottam szifonról, nem bántam meg. Már a simple nfc miatt is érdemes a váltás...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.07.11. 10:17:51

@MaxVal BircaMan HJCD: Volt hozzá szerencsém. Egy förtelem, pedig referencia telefon (HTC) volt.

Void Bunkoid 2017.07.11. 10:53:29

a hetes droid annyi iOS funkciót átvett, hogy már-már majdnem iOS. Ha ilyen telefonod van, szinte semmi különbség nincs egy iOS eszközhöz képest, ha annyira nagyon akarod az iPhone élményt, még "egygombossá" is változtatható a kezelése.

misiszabo 2017.07.11. 12:25:15

@Medgar: Várj egy évet... majd megtudod. Samsungról (S4 mini) váltottam iPhone-ra, soha többet nem veszek Samsung telefont. Az első iPhone után vettem egy iPadot, a telefonnál tapasztaltak alapján, azóta megvettem a következő iPhone-t, a régit a gyerek használja. Semmi baja nem volt az elmúlt évekbe a telefonnak, használható, a telefonáláskor hallanak engem, én hallom a másikat és nem szakad meg a beszélgetés (Samsungnál állandóan ez volt).

Samsung S4 mini (nem szeretem a nagy képernyőt, arra ott a tablet):

- az első évben garanciális javítás, mert szétrepedt a kijelzője (5 hét)
- az első évben már csere aksit vettem hozzá, mert az eredeti már nem bírta csak pár órát, ezen felül töltő volt az autóban, az irodában, otthon, meg egy külső aksi a táskában
- 1 év után a hátlapból kipotyogott a Samsung felirat
- 1 év 3 hónap után a telefon megadta magát

(Lehetne vádolni, hogy iPhone fan vagyok, de Samsung TV-ből 4 db van, egy mikro és egy házimozi rendszer is tőlük van (csak a távirányítók szálltak el 2 év után), a gyereknek Samsung telefont és tabletet vettem, gyakorlatilag 9 hónap a használhatósága, utána kuka.)

Két haveromnak is iPhone-ja van, 2011 óta használják, aksit még nem cseréltek, bár érezhetően gyengébb, de 15 perc alatt még lehelnek bele annyi energiát, hogy órákig jó legyen, mindezt aktív használat mellett. Jó a Samsung , de pár havonta újat kell venni, szóval ár / érték arányban(incl. tartósság) egy kalap...

guy2 2017.07.11. 12:39:25

Szóval az Iphone használható, de az android győz azért, mert pusztán olcsóbb. Hát akkor javasolok egy ötezer forintos nyomógombos telefont, ha csak ennyi a kritérium, mert az meg mindent visz :-).

Szarazinda 2017.07.11. 12:43:29

@misiszabo: elkövetted ugyanazt a hibát, mint a cikkíró. Az iphone magasztalása nem más, mint kognitív disszonancia redukció. Vele egy kaliberű samsunggal összehasonlítva, semmivel semm jobb, ez a vita 10 éve zajlik, de valamiért ezt képtelenség beleverni az emberek fejébe. Egy mai iphone hetes, és a vele kábé egy generáció galaxy s7-es közül egyik sem jobb a másiknál. Ez tök nyilvánvaló. Nem, nem stabilabb, nem, nem gyorsabb, nem, nem megbízhatóbb. Lehet ezen görcsölni, de felesleges. Mondjuk az áruk is hasonló. Ráadásul az s4 mini hibák, amiket írsz, simán lehet, hogy egyediek. Az én családomban sok ilyen ilyen mini samsung van, mindegyik kifogástalanul működik.

szcsongor 2017.07.11. 12:47:47

@Vincenzo6: Vicces vagy. Előbb használj egy felső kategóriás androidos eszközt, utána alkoss véleményt. Egy OnePlus 3-at használok, 100 ezer ft se volt, ehhez képest iPhone 6 és 7 közti teljesítményt nyújt (sok tesztben iPhone 7 szintjét hozza). Ennyit az ipari hulladékokról meg androidos szarokról. Felhasználói élmény dettó, semmi akadás, fagyás vagy ilyesmi.
De inkább nőj fel, és fogadd el hogy különbözőek vagyunk és mások az igényeink. Ami neked "ipari hulladék", az másnak nem az. Én pl almalogós eszközt nem lennék képes használni 5 percnél hosszabb ideig.

szcsongor 2017.07.11. 12:51:06

@Szarazinda: Pontosan. Hitvita az egész. És ha már valaki kifizetett negyedmilliót a legújabb szifonra, nyilván abban a tudatban szeretne élni, hogy a világ legjobb eszközét vette meg. És onnantól kezdve ezt el is hiszi, onnantól kezdve minden más csak ipari hulladék lehet a szemében :)

Szarazinda 2017.07.11. 13:07:52

@misiszabo: "(Lehetne vádolni, hogy iPhone fan vagyok, de Samsung TV-ből 4 db van, egy mikro és egy házimozi rendszer is tőlük van (csak a távirányítók szálltak el 2 év után), a gyereknek Samsung telefont és tabletet vettem, gyakorlatilag 9 hónap a használhatósága, utána kuka.)"

Jó sok samsung cuccod van, ahhoz képest, hogy milyen rosszak vele a tapasztalataid. Nekem samsung telefonom van, volt korábban is, mindegyik kifogástalanul működött, az s4-em a mai napig tökéletesen működik. Van egy samsung tévém, 6 éves, kifogástalanul működik, pedig megy eleget. A UPC szerelő a múltkor nagyon dícsérte a képminőségét, mondtam neki, hogy nekem tök egyformának tűnnek ezek a lapostévék, erre ő, hogy lát elég tévét, és higgyem el, ennek kimondottan szép a képe. Te tényleg komolyan gondolod, hogy egy samsung kaliberű világcég csak selejtet gyárt? Hogy az emberek mind megveszik ezt a sok szart. Hogy nem mindenki iphone-t használna, ha a szinte ugyanannyiba kerülő flagship samsung szar lenne, ehhez képest az okotelefonok piacán 90% android, de a flagshipek között sem iphone az egyeduralkodó (finoman fogalmazva), szerintem samsung galaxy s épp aktuális szériájából önmagában eladnak annyit, mint iphoneból, és akkor még nem beszéltünk az egyéb gyártókról (ja, azok is mind használhatatlan selejtek)

Na erre mondják magyarul, hogy: UGYAMMÁ'

Duplaxiii 2017.07.11. 13:16:51

@enpera:
Persze, mert a WP a valós élet, a másik kettő a szcientológia alapú szórakozás. Szelfizni, zenét hallgatni, primitív fotókat csinálni, magubjról mindet megadni mindenkinek arra jó az Android és az Apple. Ezek marketingalapú divatcikkek. A WP pedig munka. Én is ezt használom, nem kell bele ezer gigabájt memória, nem kell 128 processzormag és nem kellenek idióta appok ahhoz, hogy használhassam.

Duplaxiii 2017.07.11. 13:21:10

Nem akarok beleszólni ebbe az idióta farokméregetésbe, de vajon egy oprendszer miért ERŐS???? Sok minden "mérehtő" de az erő az nem, igaz ehhez pár osztály járni kellett volna az iskolába.
Ti képesek lennétek az Adidas bokszkesztyű - Puma bokszkesztyű vetélkedőt is lezavarni, hogy melyik az erősebb...
Gondoltál arra, hogy azonos vassal kellene próbálni (ami nem megy) és akkor megtudhatnál az os-ek hatékonyságát azonos környzeteben. És akkor is csak azt tudnád meg, hogy a vashoz melyik a jobb, de nem azt, hogy a két os közül melyik a jobb. És nem erősebb...

Duplaxiii 2017.07.11. 13:28:57

@Fuxos (ex bömis):
De MIRE akartad használni????
Mert a WP elleni hadjárat minden esetben arra alapszik, hogy kevés hozzá az app.
De a WP-hez nem kell, mert az nem szórakozás célú, nem a buta szőkék, ostoba mobilfanoknak kell.
Én munkára használom és érdekes, semmi nem kell hozzá, hogy valós időben a céges hálózat része legyen, az összes irat, dokumentum alapból nézhető, szerkeszthető, nem kellenek Office, PDF stb. appok, nincsenek reklámok és így tovább.
Valóban, ha az a cél, hogy száz fotótrükk appal szarakodj, akkor a WP nem jó, de a zenéhez és hasonlók esetében sem. De zenét akarsz hallgatni, megteheted, meg akarsz nézni egy videót, megteheted, fotózni videózni akarsz megteheted.
És telefon, tehát telefonálhatsz vele.
Ja és céges email is alap, nem kellenek a különböző levelezőappok sem.
Szóval mivel a mobil eleve korlátozottan alkalmas napi munkára, a WP csak egy szükséges eszköz, hogy ha nincs nálad egy laptop, akkor is elérjenek, megnézhess valamit, intézkedj.
Erre való, és ez legalább akkora halmazt jelent, mint a szórakozás, csak az utóbbi ma trendi és megy a szokásos farokméregetés. A gyártóknak ez a célja és a háttérben röhögnek, mert az ilyen viták is nekik jelent bevételt.

steery 2017.07.11. 14:15:10

A jövő szerintem az olyan rugalmas kezelőfelületé, ahol a felhasználó állíthatja be, nagyon részletesen és pontosan, hogy nézzen ki és hogy működjön a kezelőfelület. Jelenleg ez csak nagyon korlátozottan valósul meg, mivel a programozóknak se idejük, se kedvük nincs rendesen megcsinálni egy rendszert, ugyanakkor sok befejezetlen, félkész rendszer van a piacon. Így egyik sem jó. Az eredmény: garantált felhasználói elégedetlenség, minden platformon.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.11. 14:34:38

@Duplaxiii: ezzel magyarázod meg magadnak az ostoba döntésedet? hát ha ez jó így neked, engem nem zavar :-D

Szarazinda 2017.07.11. 15:21:50

@enpera: lehet benne valami, már amit mondasz, nekem ezeket a mindenféle business funkciókat valahogy sikerül androidon is használni, működik minden

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.07.11. 15:39:48

@enpera: Szerinted senkinek sem kellett, mások szerint viszont azért adtak el belőle szépen ÉS valóban elég sokszor hangzott el, hogy üzleti használatra van. És nem is volt vele annyi security issue mint Android ügyben. És amikor belső fejlesztést kell gyorsan összedobni Visual Studioban akkor abban elég erős. És nem a C# miatt, hanem mert az iskolákban tanított Visual Basic (VBA miatt) tényleg nagyon sok apró belső fejlesztésre ad lehetőséget. És van amikor ez a lehetőség többet ér mint a "Fingdroid III fingásszimulátor".

Azt mondod minden más platformon mennek az üzleti funkciók. Nos én emlékszem arra, hogy hurcolt gép megdöglött, de Continuum képes appokkal elég sokat ki lehetett váltani. Nos a Continuum szerű funkciók átvétele elég lassan halad más platformokon.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.12. 06:55:15

@Válasszunk: nem én mondtam, de nekem minden eszközömön megy az, hogy ha abbahagyok valamit, a másikon folytatom. Természetesen nem win/android, mert azoknál nem megy

zsoci 2017.07.13. 13:37:55

@Jees: Ez egy baromság! Semmilyen egyszerűsítés nincs a iOs-ban, mindent tud, amit a másik. Csak éppen tisztességesen le van tesztelve, és nem egy összegányolt, félig működő dzsunkaszar.
süti beállítások módosítása