Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Látássérülteknek érintőképernyős okosmobilt!?

2017. április 07. - azolcsosag Dani

Ha első olvasatra azt gondolod, hogy viccelünk, akkor bizony tévedsz. Néhány éve valóban valótlan ötletmorzsának tűnt volna ez az állítás, de mára már kézzel fogható ténnyé vált.

Nem csak, hogy lehetséges látássérültként érintőképernyős telefont kezelni, de zökkenőmentesebb is, mint az egykori, nyomógombos verziók. Alapvetően az egész technológia lelke a beszédszintetizátor.

Annak idején a Nokia termékei arattak nagy sikert az akadálymentes használatban. A sokak által preferált készülékek, mint az E52, vagy az N70 megfelelő beszédmodullal kitűnő kezelhetőséget biztosítottak a gombos telefonok világában.

vak_mobil.jpg

A technika, azonban fejlődött tovább, és eljött az idő, hogy az érintőképernyős okos rendszerek is beadják a derekukat a vakbarát felhasználásnak.

Mindehhez nincs másra szükség csak egy direkt látássérültek számára kifejlesztett alkalmazásra, mely letöltése után beszédszintetizátor segítségével optimalizálja a használatot.

Az androidnak is van saját, beépített akadálymentesítő alkalmazása (TalkBack), amiről látóként általában tudomást sem veszünk. A TalkBack egyetlen hátránya, amiért inkább külső alkalmazást érdemes használni, az a gördülékeny menü navigáció.

android_blind.png

Hogyan működik?

Az érintőképernyő esetén egyetlen dolgot kellett megoldani, ez pedig épp az érintés metódusa. Ha te előkapod legújabb csúcskategóriás kütyüdet, akkor érintéssel már aktiválod is az adott területet. Ez, látássérültek esetében nem járható út, így a dupla érintős módszer megalkotása igazi telitalálatnak bizonyult.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képernyőn nyugodtan lehet húzkodni az ujjunkat, a beszédszintetizátor mindent felolvas, s csak akkor aktiválja az adott területet, ha dupla koppintást érzékel. Na, de hogyan lehet épp a jó helyen duplázni, ha a felhasználó nem látja merre tapogat? A fejlesztők erre is kitalálták a tökéletesen komfortos megoldást.

talk-balk-120615.jpg

Az egyik ujj végzi értelemszerűen a feltérképezést. Amikor az okostelefon tulajdonos meghallja az aktivizálni kívánt app nevét, akkor elegendő a többi szabad ujjának valamelyikével kétszer koppintania, bárhova, és már meg is nyílik az ablak.

Tehát gyakorlatilag az egyik ujj iránytűként meghatározza, hogy mit szeretne aktivizálni, rajta tartva a célponton a kezét a másik ujjal már lehet is duplán kattintani. Ennyi az egész!

A képernyőolvasó szoftverek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen, s a rendszer működéséhez prioritást élvez, hogy az alkalmazások tervezői is ügyeljenek az akadálymentes felület megtervezésére.

Ideális esetben ugyanis, ha mindegyik komponens stimmel, akkor az érintőképernyős telefon nem, mint nehézség, hanem mint könnyebbség nyithatja ki a látássérültek előtt a világot, hála a navigációs, pénz- színfelismerő, és direkt fogyatékkal élőket segítő (Be My Eyes) appoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5312407539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grandmaster B 2017.04.07. 22:44:39

Úristen ez mikori OS? Gingerbread? :O 2.x? :'(
süti beállítások módosítása