Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Téged is veszélyeztet a digitális szemét?

2017. március 30. - azolcsosag Dani

Tudtad, hogy egy átlag Android felhasználó jellemzően 12 alkalmazást telepít a telefonjára havonta, de törölni csak 10-et töröl? Ami azt jelenti, hogy valójában havonta 2 fölösleges applikációval bővül okostelefonunk, amik tétlen várják a jobb napokat eszközünkön.

Elképzelhetjük, hogy takarítás nélkül egy idő után mekkora káoszban élünk!

A veszély abban rejlik, hogy ezek az alkalmazások aktívak maradnak, akkor is, ha a felhasználó nem használja őket. A Kaspersky Lab csapata 17 országban, köztük Magyarországon is végzett kísérletet a digitális szemét és annak veszélyeiről.

big_data.jpg

Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít android készülékére, amelyek közül 54 app akkor is elhasznál átlagosan 22 MB adatforgalmat, ha a felhasználó még a telefonhoz sem nyúl.

A digitális zűrzavart láthatóan a felhasználók sem igyekeznek megoldani, mert mindössze közel 55%-uk vizsgálja felül rendszeresen okoskészülékeik tartalmát, és törlik a fölösleges alkalmazásokat, dokumentumokat, az esetek 33%-ban csak alkalmanként vizsgálják felül a felhasználók mobiljaik tartalmát, míg 13%-uk egyáltalán nem törli a használaton kívüli alkalmazásokat és dokumentumokat, és nem is frissíti azokat.

A felhasználók 65%-a frissíti alkalmazásait a frissítés megjelenésének pillanatában, a többi felhasználó pedig csupán akkor, amikor már mindez elkerülhetetlen.

Az, hogy az egyes alkalmazások milyen adatokhoz férjenek hozzá, illetve milyen háttér adatforgalmat bonyolíthatnak csupán a felhasználók 40%-ának fontos.

android-danger.jpg

Utóbbi azért is veszélyes, mert 100 alkalmazásból 96 működésbe lép anélkül, hogy a felhasználó elindította volna, 100 alkalmazásból 83 pedig olyan érzékeny adatokhoz fér hozzá, mint a névjegyek, üzenetek, számlák, híváslisták stb.

Ezen túl a digitális szemét és a készülékek túlterheltsége megfelelő táptalajt nyújt a biztonsági réseken beszivárgó kéretlen hirdetéseknek is, ez a probléma az okostelefonokon 61% arányban jelentkezik, tabletek esetében 47%, míg számítógépek esetében 55%.

A digitális zűrzavar és a gondatlan felhasználói viselkedés eredménye pedig elég meggyőző, a felmérésben résztvevők mintegy 56% jelezte, hogy vesztett már el fontos adatot okostelefonjáról.

android-malware.jpg

A digitális szemét és az ebből fakadó káosz veszélye valós, mivel hozzászoktunk, hogy nincsenek tárhelykapacitással kapcsolatos gondjaink, így mindent hajlamosak vagyunk elmenteni, de a törléshez és a rendszerezéshez már valójában lusták vagyunk. Ez viszont egy ördögi kör, mert minél több a digitális szemét készülékeinken, annál nagyobb a kockázata a biztonsági fenyegetéseknek.

Ideje időt szánnunk alkalmazásaink frissítésére, a nem használt appok törlésére, rendszerezésre, takarításra, és a lényeg, hogy csak megbízható forrásból származó szoftvereket és alkalmazásokat telepítsünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3812389395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása