Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Ünneplésre fel: boldog Holdújévet!

2017. január 26. - azolcsosag Dani

Érdemes a dual SIM-es mobilod naptárában megjelölnöd január 28.-át, hiszen akkor ünneplik Kínában, és világszerte több ponton a Holdújévet. A sárkánytánc, oroszlántánc rituáléival fűszerezett, tűzijátékokkal ékesített ünnepen a hung pao (piros tasak ajándékozásának) népszokása is előtérbe kerül.

Nem csak a kínai okostelefonokat és kütyüket forgalmazó cégek számára hatalmas esemény a csuncsie „tavaszünnep”, a világ népességének mintegy negyede tekint a Holdújévre úgy, mint a lehető legnagyobb becsben tartott eseményre.

happynewyear.jpg

A tavaszünnep időpontja évről-évre változik, nagy hasonlóságot mutatva a nyugati kultúrában, szintén nagy tisztelettel övezett húsvéthoz. Még mielőtt előkapnád okostelefonodat, hogy belefogj a pontos dátum kiszámításába, előre szólunk, hogy ez roppant bonyolult folyamat, így leegyszerűsítve, itt nyugaton az a nézet terjedt el, hogy a Holdújév az európai naptár február 4.-éhez legközelebb eső újhold napjára esik. Lefordítva ezt a gyakorlatra, a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. A kínaiak a hivatalos kalendáriumaikból értesülnek az ünnep pontos dátumáról.

A tavaszünnep, mint ahogy a nevéből is kiderül jelzi a tavasz, valamint az újév kezdetét. Ilyenkor bizony a kínai cégek, legyenek kütyügyártók, vagy másra szakosodott vállalatok leállnak, hogy a nagycsaládok össze tudjanak gyűlni, megünnepelve az elkövetkezendő újesztendőt, s elbúcsúztatva az óévet.

A Holdújév számos előkészülettel jár. Az ajándékozáson, és a sütés-főzésen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a kínaiak a takarításra. Úgy tartják ugyanis, hogy az ártó hatásoktól meg kell tisztítani az otthonukat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ünnepséget megelőző hetekben talán még okostelefonjaikat is félreteszik, seprűt, és takarító szerszámokat ragadnak, s teljesen tisztára varázsolják a házat, kimeszelve a falakat, lefestve az ajtókat-ablakokat.

springinchina.jpg

A hiedelem szerint befelé kell a szemetet söpörni, amit aztán óvatosan, a hátsó bejáraton keresztül kell eltávolítani a lakrészből, ezzel kikerülve azt, hogy esetleg a szerencsét is kisöpörjék a lakásból. A takarító szerszámokat végül el kell zárniuk, a tavaszünnep napján már tilos ezzel foglalkozniuk.

A Holdújév napja nagyon meghatározó az ünneplő tömeg számára, így aznap (hasonlóan a január elsejéhez) csupa pozitív dolgot tesznek, új ruhát húznak, a betegek kikelnek ágyaikból, s ha lehet minden adósságot, tartozást még a nagy nap előtt rendeznek, ezzel is tiszta lapot teremtve az újesztendőre.

A kínai újév előestéje hasonlít kicsit a szentestére, és a szilveszterre. A családok összegyűlnek, játszanak, beszélgetnek, a petárdadurrogtatással a rossz szellemeket kívánják elűzni, tehát nem csak céltalanul csapnak nagy zajt. Éjfélkor a házak ablakait, ajtajait kitárják, hogy az óév tisztességben tudjon távozni. A tavaszünnep napjára szigorú szabályok vonatkoznak: csak pozitívan lehet viselkedni, tettben szóban, és gondolatban!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4412158911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása