Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Az okostelefonok is fáznak, ugye?

2017. január 07. - azolcsosag Dani

Az okostelefonoknak alapjáraton is az akkumulátor üzemidő a rákfenéje, minél nagyobb a kijelző mérete, minél több applikációt futtatunk, a wifi antenna, netán a GPS aktiválása mind-mind vészesen csökkentik az üzemidőt. És még 1 percet sem telefonáltunk rajta! Míg autós fórumokon divat a fogyasztási adatok összemérése, addig mobiltelefonos fórumokon az akksi üzemidejével dívik hencegni.

undefined-001.jpg

De mi a helyzet ilyen farkasordító hidegben? Féltsük-e okostelefonunkat?

A legtöbb európai vagy kínai telefongyártó cég nem ad pontos jelzést arra vonatkozóan, hogy terméküket hány fokig használhatjuk, csupán nem javasolják, hogy nagy hidegben is használjuk a készülékeket.

Az okostelefonoknak jellemzően két alkatrésze az, ami -15 fokban kérlelhetetlenül bemondja az unalmast: az akkumulátor és a kijelző. A legtöbb mobiltelefon ilyen hidegben egyszerűen kikapcsol, vagy ha a készenléti állapotban tartják is a frontot, működésre belassuló kijelzővel reagálnak, és csak utána következik be a kérlelhetetlen kikapcsolás. Függetlenül attól, hogy az akksi épp csutkára fel van töltve vagy sem.

1.jpg

Ez a viselkedés egyszerre tekinthető problémának, és az akkumulátorok működéséből fakadó magyarázatnak is. A villamos energiát ugyanis az akkumulátor vegyi energiaként tárolja, az elektronok csak kémiai reakciók hatására szabadulnak fel, és mivel a kémiai reakciók gyorsasága a hőmérséklettől is függ, így minél alacsonyabb a külső hőmérséklet annál jobban lassulnak a kémiai folyamatok. Egyre kevesebb energiát adva ezzel a készüléknek.

A hidegben való gyors energiavesztéshez társul még az is, hogy az akkumulátorok feszültsége nem stabil. A lítium-ion feszültségét 4,2 V - feltöltött állapot - és 2,7 V - lemerült állapot - között találjuk folyamatosan. A hideg hatására a belső ellenállás nő, ebből az következik, hogy a kimeneti feszültség csökken, ami ha elér egy kritikus értéket, a telefon úgy érzékeli, hogy az akkumulátor lemerült, még akkor is, ha valójában teljesen feltöltött állapotban van.

winter_app_downloads_3548_con_768x432_main.jpg

A modern mobiltelefon kijelzők sem bírják a hideget, főleg a folyadékkristályosak, amelyekben a folyékony kristályréteg már -8 fok alatt is kétszeresére nőhet, így a kijelző belassul, a pixelek nehezebben váltanak színt. Az Amoled kijelzők ebben a tekintetben szerencsések, a hideg nem érinti őket, mert nem tartalmaznak folyékony kristályréteget.

Bár nem új keletű a kísérlet, de a finnországi (hol is máshol lehetne ilyen zseniális tesztet végezni) Ossi Jääskeläinen újságíró több okostelefon fagytesztjét végezte el, a legérdekesebb megállapítás, hogy -40 foknál a legkitartóbb mobiltelefon is megadja magát a hidegnek!

1_1.jpg

Reméljük azért a mi okostelefonjainknak az elkövetkezendő hetekben közel sem kell ilyen hideget kiállniuk! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5812107035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murray 2017.01.08. 15:18:41

ma reggel mínusz 20. a nokia 3110 classic kicsit belassult de ment..

kkn 2017.01.09. 20:14:02

Tapasztaltam pénteken. Siófok, -5 fok, de olyan oltári szél, hogy fájt az arcom. Huawei _P8 Lite, több mint félig volt, de mondjuk addig ment a Waze, így GPS, mobilnet, meg Messenger.Némi fényképezés, filmecskék, és egyszer csak kikapcsolt, de előtte kérdezte a szupertakarékos üzemmódot. Második visszakapcsolásra már sikerült a mólót végigfotózni 6%-os akkuval.
süti beállítások módosítása