Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Örök kérdés: android vagy iPhone?

2018. június 22. - azolcsosag Dani

Ha igazán prémium okostelefonra vágyunk, akkor az első kérdés sok esetben a már sok éve igen klasszikus kérdésnek számító lehet: android vagy iPhone? A válasz közel sem egyszerű, hiszen komoly eltérések vannak az árkategóriák közötti eredményekben.

A két óriás között sokan csak az operációs rendszer, a brand és az árcédula alapján tesznek különbséget, azonban ennél összetettebb a helyzet, és egy kicsivel tágabb paraméterkészletet felhasználva megtudhatjuk, hogy egyes esetekben melyik a jobb készülék.

 Hardver

A hardver az első állomás, ahol a különbségek az iPhone és az android között azonnal észrevehetővé válnak. iPhone-okat csak az Apple gyárt, ezért döntéshozók szűk köre határozza meg, hogy milyen elvek alapján hozzák létre a hardvert és az azt használó iOS szoftvert. Ezzel szemben a Google számos cégnek felajánlja, hogy android alapú készüléket tervezzen. Ilyen cégek például a Samsung, a HTC, az LG és a Motorola. Ebből eredően tehát az android készülékek súlyban, méretben, minőségben és funkciók jellegében, valamint számában is eltérők.

android-vs-ios.jpg

Habár a prémium android készülékek általában egy szinten vannak a prémium iPhone-okkal, az olcsóbb android telefonok hajlamosabbak lehetnek a problémákra, tekintve, hogy nem egy konzisztens brand gyártja őket. Az iPhone-ok ezzel szemben az árspektrumon magasabb összesített minőséget biztosítanak.

App-ok: Szelekció és ellenőrzés

Az Apple Store általánosságban kevesebb alkalmazást biztosít a felhasználó számára, mint a Play Store. A különbség körülbelül 1.4 millióra jön ki, ha összevetjük az App Store 2018 áprilisi adatbázis szerinti 2.1 milliós alkalmazásarzenálját a Google Play 3.5 milliós tárházával. Ez pedig annak a következménye, hogy az Apple híresen szigorú (egyesek szerint túl szigorú) az alkalmazások válogatásakor, melyek megjelenhetnek az App Store-ban.

Ezzel a Google Play valamivel lazább szabályokat alkalmaz, így több alkalmazást biztosít a felhasználók számára.

android-vs-ios-564x381.jpg

Konzisztencia, árcédula

Talán ezek azok a területek, ahol az Apple egyrészt jeleskedik, másrészt hírhedté is válik. A legtöbb ember manapság már használ okostelefonján kívül laptopot, tabletet, egyebeket is. Az Apple ezeket az eszközöket mind gyártja, az eszközök pedig tökéletes összhangban képesek működni egymással. Ezzel szemben az android főleg okostelefonokra van specializálódva, és egyéb eszközökön nincs versenyképessége. Az árcédula azonban mindig is az androidnak kedvezett. Pont amiatt az előnyök miatt, amiket az Apple nyújt, az ár is magasabb általánosságban az Apple készülékekért.

Manapság már főleg az elvek és a tapasztalat dönt az egyik vagy másik brand mellett. Akinek eddig bevált az iPhone, az nagy valószínűséggel továbbra is iPhone-t fog használni, és ez fordítva is igaz az android készülékekre, hiszen általában okkal választjuk az egyiket vagy a másikat, legyen ez az ok az árcédula, vagy pont az univerzalitás.

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr2414065657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JorEl 2018.06.23. 14:26:40

Az apple olyan 10 éve baszik a konzisztens ökoszisztémára, amit eredetileg terveztek, ráadásul a termékeik minősége sem javult azóta a konkurenciához viszonyított teljesítményükről már ne is beszéljünk.
Egyébként meg tök egyszerű preferenciák alapján dől el, hogy valaki szeretne-e ájfónt,
ha valaki a faszra bukik, akkor ez lesz a választása.

morph on deer 2018.06.23. 14:40:42

@JorEl:
“Az apple olyan 10 éve baszik a konzisztens ökoszisztémára, amit eredetileg terveztek, ”

Hogy mi van?
Mihez képest?
Mert a kismillió egyéb telefon gyártói kivétel nélkül környezettudatosak, csak az Apple nem?
Vagy mi?

De most komolyan!

A tudomány sosem téved! 2018.06.23. 14:55:33

Nem szeretem az ios-t, inkább a droid, de 4" telefont szeretnék egy kézzel kezelni, és nem péklapátot hurcibálni.
Az viszont csak az iphone-nál van.

midnightcoder2 2018.06.23. 16:38:52

@A tudomány sosem téved!: Vegyél butatelefont. Ne hagyd, hogy a telefonod okosabb legyen nálad!

midnightcoder2 2018.06.23. 16:46:01

Amúgy az almát szívemből gyűlölöm, ők minden idők legundorítóbb IT cége, és mindig is az volt, bár a Microsoft a legsötétebb időszakaiban azért versenyben volt vele, de ők mostanában már normálisak. Az Apple viszont a kockasajtot is beperelni mert annak is olyan formája van mint az IPad-nek, miközben egy normális oprendszert sem tudtak összerakni, amíg le nem nyúlták a BSD-t.

szepipiktor 2018.06.23. 17:56:49

Döbbenetes, hogy ezek a közhely-írűsok rendre előkerülnek.
És ebben sincs szó a lényegről: ez egy telefon!
Ne katalógust vásároljunk már meg műszaki adatlapot, marketing irányokat.
Telefont veszünk, aminek vannak plusz szolgáltatásai és nekünk meg igényünk.
Tehát nem nevet vásárolunk vagy operációs rendszert, app halmazt, hanem egy olyan eszközt, ami:
- kialégiti az igényeinket
- folyamatosan beavatkozás és bszogatás nélkül teszi a dolgát
- és gazdaságos, azaz egy 6 hónap erkölcsi, műszaki elévülési idejű terméknél nem hunyunk szemet százezer forint kidobása fölött!!!!
De itt csak a demagók közhelycsokrot olvashatjuk, mert a posztoló is függő.
Ha van 30000 forintért egy noname cucc, ami 90%-ban mindent megold és két évig működik, akkor miért akarunk 200 ezerért olyat, ami 92%-ot biztosít???
Azóta nincs gondom, amióta egy androidos szrt leváltottam a Lumia 640-esre, nincs memóriagondom, nem vadászok ostoba appokra, jól fényképez, jó a HD videója és MŰKÖDIK! Ma 25-50 ezer között tucatszám kaphatók hasonló androidosok, de kapot 25 ezerért vadiúj 640-est 2 év garanciával, kártyafüggetlenül.
És mivel az orgazmust nálam nem az váltja ki, hogy a romkocsmában villoghatok egy NÉVVEL, hát nem is fogom fel ezt a barom mentalitást, a dicsekvés és a birtoklás vágyat.
Ja és alaposan kipróbálhattam egy Galaxy S9-est és jé, a szuper funkciói pillanatok alatt dölnek a romba, ha tényleges igényeket - azaz nem a poénkodást, szelfizést stb. - támasztottam elé... De menő volt mutogatni...

A tudomány sosem téved! 2018.06.23. 18:50:48

@midnightcoder2: A telefonok nem okosak, hiába hazudja róluk azt, a tudomány nevű szekta. Még annyira sem tudnak gondolkodni, mint te, aki mindent bekajál.

Ettől még a gyártók csinálhatnának kicsi droidos telót, de ez sajnos most nincs divatban.

midnightcoder2 2018.06.23. 18:58:51

@szepipiktor: Kinek mi a jó. Mondjuk én csak elég ritkán fényképezek a telefonommal, telefonálni is ritkán szoktam, viszont sokat olvasok rajta e-bookot, így a jó e-book olvasó szoftver és a vele integrált szótár a legfontosabb. És lehet jönni az e-book olvasóval, olyanom is van, de őszintén szólva nekem semmivel nem kellemesebb az e-book olvasó mint a moonreader éjszakai témával. Van ezen túl még egy rakás hasznos app fenn, Pl. a BKK futár ami megmondja hogy mikor jön a busz és persze térkép, email, Python, C++, C#, Java fejlesztői környezetek ha valamit gyorsan ki akarok próbálni, termux terminál emulátor egy rakás konzolos linuxos appal, Pl. midnight commander, vim, node js. Van fenn pár játék, bár azt szoktam a legritkábban. Ezzel így tökéletesen elégedett vagyok, ráadásul az otthoni PC-mel is bármikor tudok rá fejleszteni akár java, akár C# nyelven, nem kell az almás infrastruktúrával szívnom.

midnightcoder2 2018.06.23. 18:59:29

@A tudomány sosem téved!: Nem a telefonok okosságára céloztam.

A tudomány sosem téved! 2018.06.23. 19:08:29

@midnightcoder2: ennek ellenére minden droidos cég azon versenyez, hogy ki tud jobb iphoneX-et másolni.

JorEl 2018.06.23. 19:08:51

@morph on deer: Ne máááár, reméltem, hogy legalább a buzizós megjegyzésembe köt bele valki, de baszdmeg, a magyar nyelv, vagy a techblabla haladja meg az értelmi képességeidet???
Akkor kezdjük a méhecskékkel és a virágokkal:
Szóval az apple baszott nagy innovációja a saját ökoszisztémája abból áll, hogy nem különálló termékekként kezelték a telefonokat/tvokosítókat/laptopokat/tableteket/felhőszolgáltatásokat, hanem egy konzisztens rendszer (ezt szokás it-s szlengben ökoszisztémának csúfolni) alkotóelemeiként.

prim 2018.06.23. 19:15:58

Nekem nagyon bejött a Locus Pro és az OSMand térkép alkalmazás , de az csak androidra van. Szóval közép európai térképek nincsenek az almára. Nekem meg az nagyon fontos...Igy marad az android....

firg_firg 2018.06.23. 19:29:44

"szívemből gyűlölöm, ők minden idők legundorítóbb IT cége, és mindig is az volt,"

ellenségkép kipipálva, józan gondolkodás a klotyóba, boldogok a lelki szegények mert övék a mennyeknek országa, ámen

prim 2018.06.23. 19:59:51

Helyesbitek: turistatérképek nincsenek almára, csak androidra...Hagyományos navigáció az persze van, de az meg kevés...

Brekii 2018.06.23. 20:43:36

@A tudomány sosem téved!: Sony XZ2 Compact. Ez kisebb mint az iphone, viszont jó.

gigabursch 2018.06.23. 20:54:35

WP - Nokia 1020, amíg kitart.
Sajnos az MS nem frissíti, pedig a többi fasorban sincs ennek a fényképezéséhez képest.
Az Ms OneDrive meg verhetetlen.

Az android egy veszedelmes, az ios meg egy túlárazott foshalom.

2018.06.23. 21:34:34

Volt 4S-em. Egy kalap lassú kaki volt.
Volt és van egy rakat androidos mobilom a felső középkategóriáig bezárólag. Többségük szintén kaki.
Volt 620-as Lumiám is. Az egyetlen amit igazán szerettem és meglepően stabil volt.

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2018.06.23. 23:35:43

az android egy szar.
ötcsilliárd beállítás, ami senkit se érdekel, de bármelyik app bármit átállíthat bármire (ami persze nem igaz, de ki bírja türelemmel leokézni a sok engedélykérést?).
az ios meg jó.
ráadásul kb azonos hw-n az ios TÖBBSZÖR gyorsabb... szó szerint...

a másik, hogy szar kínai androidos telókon beégetett reklámok vannak és egyéb spyware-k. és nem, nem csak az ismeretlen gagyikon. sőt, olyanokon is amit nagyobb magyar boltban lehet venni... letörölhetetlenek, csak rootolással lehet eltűntetni őket, ahhoz meg az userek 99.99%-a nem ért.

midnightcoder2 2018.06.24. 07:44:36

@amaurote: Aki akkora konzumidióta, hogy egy-egy app beállítása előtt nem tud 15 másodpercet rászánni arra, hogy átnézze hogy mihez akar az app hozzáférni, és eldöntse ez alapján, hogy akar-e ilyet, az meg is érdemli hogy elkérjenek tőle 300 ezer forintot egy 120 ezer forintos telefonért. Nekem xiaomi redmini note3 van lassan második éve, és semmi sebességproblémám nincs vele, pedig a mai középkategóriánál is messze gyengébb a vas ami benne van. Ja, és úgy 3-4 napig el van egy feltöltéssel, igaz a faszbúkon és hasonlókon nem vagyok fenn.

midnightcoder2 2018.06.24. 07:47:36

@Dartois83: A windowsos telefonok gyenge pontja a szoftverellátottság volt, de az nagyon. De a kollégáim akiknek volt ilyenje akkor kezdtek el szabadulni tőle, amikor a windows 10-es update-ek után egyre rosszabb és rosszabb lett. Mára már senkit nem ismerek a cégnél aki kitartott volna mellette.

midnightcoder2 2018.06.24. 07:49:23

@firg_firg: Azért ennek az ellenségképnek elég komoly indokai vannak. Általában minden cég a piacról él, nemigen van olyan hogy jó multi és rossz multi, de ha valakinek a politikája az ISheep nyírására alapul, az elég gusztustalan.

midnightcoder2 2018.06.24. 07:52:04

@A tudomány sosem téved!: Az Apple egy divatcég, és ami divatos azt másolják. Más kérdés, hogy jó az neked hogy a telefonod 3 milliméter vastag, cserébe pedig olyan gerlefing akksi van benne, hogy a nap végére kimúlik ? Jó az neked, hogy a hipervékony designak hála nem lehet akksit cserélni benne ?

Burgermeister 2018.06.25. 18:29:11

Mind fos egy ido után. Kaptam egy céges almát, ez de egy nagy cucc de halvány elonyt szerzett a droidhoz képest.

maradokapénzemnél 2018.06.25. 21:01:27

Nekem 5s-m van. Egy éve vettem újonnan, akkor elájultam tőle. Komolyan lenyűgözött! Aztán fél év után már olyan lassú lett és oly gyorsan merült, hogy most végre megszabadulok tőle.

ze11 2018.06.25. 22:19:44

@amaurote: Hmmm... 150-200E Ft-os Androidos készülékeket tessen összehasonlítani a hájpfónnal (amiből azt a 22.5 centet is sajnálták, amibe egy FM-rádió került volna, és ezzel ráadásul a médiafogyasztási szokásaidat is alaposan szeműgyre tudja venni az almás bagázs, és jól el tud neked adni plusz szolgáltatást, reklámot - a mobilszolgáltatód meg adatforgalmat).
A környezetemben eddig volt kb. 5-6 kínai (kintről rendelt), telefon - a legdrágább sem volt több 55E Ft-nél (vámmal-áfával, hogy a franc essen a vámosba, aki pont azt a postazsákot emelte ki áttnézésre, amiben a legdrágább készülék érkezett...), és ebből egyiknek a szoftvere sem tartalmazott szemetet - ellenben a szolgáltatóktól megvehető telefonokkal... Csak ugye a bőség zavarában tudni kell választani, ami hájpfón esetén nem gond: a legújabbat veszed, vagy valami ócska sz@rt (ami egy éve még alegújabb volt...).

ze11 2018.06.25. 22:23:22

@midnightcoder2: Azért az sem volt semmi a WP esetében (első verzióknál biztosan), hogy hiába ment fel wifire, egy windows-os megosztott könyvtárral nem tudott mit kezdeni... Egy Microsoft_termék nem volt képes egy másik Microsoft termékkel, natív Microsoft-os protokollon beszélgetni... Aztán persze lett rá (némi apróért megvehető) SaMBa kliens, ami ugye a Windows-os protokoll visszafejtéséből került kifejlesztésre :-)

n3spr3ss0 2018.06.26. 10:58:24

Feleségemnek Ájfosa (5-ös) van,nekem Samsungom (S7). Elképesztő különbség van használatban a Samsung javára.

dez01 2018.06.26. 11:25:12

@ze11: Igazad van, a Microsoft eszméletlen ziccert hagyott ki... ha ügyes, lenyúlhatta volna a telefon piacot is....

szombuda 2018.06.26. 14:00:49

Az android a telefonok vindoza.
Lassú, bonyolult, logikátlan és egy idő után lefagy, szaggat stb.

4 évet szoptam végig a samsung felső kategóriás telefonokkal az S sorozatból. Az egy dolog hogy nyúltak akkor a hardvert az almától, de olyan fos volt az android hogy hű. Minden frissítéssel jött egy új menü rendszer, aztán lefagy, melegszik stb. Egy év után kuka volt.
Végen már csak javítgattam meg karban tartottam nem is telefonáltam rajta, mert azt még nem lehetett.
Amióta apple van azóta minden működik amit használni akarok. Nekem ennyi elég.

Az meg hogy túl szigorú az apple az appokkal. Nem az apple túl szigorú hanem az android túl engedékeny.

szombuda 2018.06.26. 14:10:28

@n3spr3ss0: ha már szóvicc :)
Akkor tehát Te úgy érzed a Szarszung telefonod szardroid alapú felhasználói élménye magasabb szintet képvisel mint a feleséged Ájfosa... Hát ez alapján szinte mindegy nem? :D

T.Armin Levente 2018.07.19. 22:41:25

Én jobba szeretem az androidot! De ha lenne fölösleges 200000-300000Ft-om akkor lehet kipróbálnám! De nem biztos.
süti beállítások módosítása