Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

A "dualitás" nyomában: dual sim történelem

2016. december 06. - azolcsosag Dani

Tudod mikor dobták piacra az első dual simes mobilt? A technika rohamléptekben fejlődik, olyannyira, hogy ami tegnap még újnak, ezzel együtt menőnek számított, az ma már szinte elavult, s nyomában ott toporog a következő generáció. Valahogy így voltunk a dual simes készülékekkel is. Egy ideig álmodni sem mertünk róluk, aztán berobbantak a piacra….mikor is?

Na ugye, hogy te sem tudod erre a választ?! Nem csoda, hiszen azóta már az innováció medrében csak úgy zubog a kütyü-áradat, aminek hála a fejlődés megállíthatatlanná vált.

De nézzünk vissza a duális őskorba…

dual_sim.jpg

A DSS volt a kezdet, már ami a kétkártyás mobilok világát illeti. Ez a rendszer tudta kezelni a két kártyát, ám nem egy időben, így emiatt hamar kikerült a reflektorok fényéből. A működési elve szerint igaz beletuszkolhattunk két simet, de egy időben, csak az egyikkel lehetett a hálózatra csatlakozni, eközben a másik kártya hűségesen, inaktívan várta, hogy sorra kerüljön.

Lássuk be, ezzel nem nagyon lett kihúzva a pácból az, akinek lényeges momentum az elérhetőség. Ezután jött, látott, és tarolt a DSA mozaikszóval ellátott formáció, ami már egy időben, egyszerre kezelte a két kártyát. Természetesen utóbbi konstrukció terjedt el, ami látva kényelmi funkcióit nem meglepő. Ráadásul a dual simek kezelése során egy pálinka sem kell ahhoz, hogy kettőt lássunk, mivel a képernyőn egyszerre jelenik meg mindkét felület.

nokia-c1-00-dual-sim.jpg

Az első dual simes készülékek a kétezres évekre datálhatók. Eleinte főleg Kínában, Indiában nyerték el a felhasználók tetszését, főleg azért, mert így kedvező tarifájú csomagokat tudtak kombinálni, áldozva a spórolás oltárán.

Az elemzők egyre inkább azt jelezték, hogy Európába is be fog törni a dual hullám, de ahhoz nyitniuk kellene az okostelefonokat gyártó cégeknek. Jól ráéreztek erre az olyan komoly telefon gyártók, mint a Nokia, Samsung és Sony, akik először kezdtek két simes platformokat gyártani.

Eleinte a "buta" készülékek kapták a dual rendszert, amiknek a népszerűsége azonban érthető módon leáldozófélben volt. A nyomógombos eszközök leginkább a sufniban kaptak helyet, vagy a nagymamánál, vagy a nagymama lekvárja mellett, kivéve azok, amelyeknél a gyártó a designra is áldozott.

Ilyen körülmények között érthető, hogy a dual simnek ebben a formában ugyan volt és van esélye a piacon, ám a váltás, az átalakulás és a továbblépés elkerülhetetlen volt.

xiamomiredmi3.jpg

Xiaomi Redmi 3S

A gyártók ráéreztek erre, és az addig zárt kapukat kitárták a két kártyás rendszer előtt. Így a felmérések valóban nem tévedtek, hiszen 2010 után Európában is megjelentek az okos, két kártyás mobilok, amelyek jól kombinálták a dual sim adta előnyöket, és az okos telefonok minden fontos, lényeges tulajdonságát.

Sőt, odáig jutottunk így 2016 végére, hogy sok esetben a dual simes mobilunkban sok esetben komolyabb erőforrás kap helyet, mint a számítógépünkben, de ez már nem a két kártyásság témaköre!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5412027215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2016.12.07. 09:54:37

Lehet csak én vagyok ilyen, de szerintem spórolás miatt f*szság, egyszerűen tudni kell jó tarifacsomagot választani, és máris nem kell kétfele szarakodni havonta a fizetéssel.

Max akkor látom értelmét, ha az embernek van vállalati telefonszáma is, hogy ne kelljen két telefont hurcibálni magával - igaz, normális vállalatoknál akkor viszont fel kell venni a vállalati eszköztárba a privát telefont, meg rá kell tenni mindenféle mocsadékos dolgot, amivel cégkompatibilissé válik - na akkor már inkább külön telefon :)

Zsoltbacsi 2016.12.09. 21:18:13

@Void Bunkoid:

Azert ez nem ilyen egyszeru. Peldaul en kulfoldon elek igy muszaj a dual sim (egyik az itteni eletem miatt, a masik meg a magyar ismerosok es foleg a webbank miatt)

A mostani magyar arakat nem ismerem, de regen olcsobb volt egy kulon beszelgetos es egy kulon adat elofizetes

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.19. 11:29:10

@Void Bunkoid: nem tudni jó tarifacsomagot választani, mert nincs olyan...
süti beállítások módosítása