Kínai kütyük A-tól Z-ig

Használt vs új okostelefon. Melyik az olcsóbb megoldás?

2019. május 15. - azolcsosag Dani

Használtan okostelefont venni jóval olcsóbb lehet, mint újonnan. Vagy mégsem? A kérdésre tiszta lesz a válasz, ha egy kicsit belenézünk a számokba.

A logika még ma is egyébként érvényes, tehát jó választásnak tűnik újonnan vásárolni valamilyen terméket (nem csak okostelefont), mivel valószínűleg örökké velünk lesz (vagy legalább is addig, amíg meg nem adja magát). Ezáltal elviekben kevesebb pénzt fogunk költeni, mintha rosszabb minőségű használt termékeket vennénk nagyobb gyakorisággal.

Ha például megvesszük a legújabb, legdrágább okostelefont megjelenéskor, és használjuk 4 évig, akkor jó eséllyel összességében kevesebbet fogunk költeni, mint ha 1-2 évente használtan vennénk telefont. Az olyan termékeknél, melyek egy életen át kitarthatnak optimális esetben, azoknál ez a megfelelő döntés, azonban érdemes kideríteni, hogy a számok is igazolják-e ezt a teóriát az okostelefonok esetében.

iphone-event.jpg

Azt kiszámolni, hogy mennyibe kerül 4 évig birtokolni egy iPhone-t, nem túl nehéz. Megfogjuk a vételárat és elosztjuk néggyel, így megkapjuk, hogy évente mennyit költenénk a telefonra. Egy sztenderd iPhone XR vételára például külföldön 750$ körül mozog.

Ez évente 187$-os kiadást jelentene. Most tegyük fel, hogy használtan szeretnénk egy iPhone-t venni, viszont jó eséllyel egy régebbi modellt fogunk találni, mely elméletben már nem fog olyan sokáig működni. Egy sztenderd iPhone 8 jelenleg 490$ körül mozog külföldön, és egy 1 éves készülékről van szó.

Ha a 4 éves szekvenciát figyelemben tartjuk, akkor három évvel később ismét fogunk venni egy 1 éves használt iPhone-t. Tegyük fel, hogy szintén 490$-ért. 12 év alatt tehát 1960$-t fogunk használt iPhone-okra költeni, míg 2250$-t új iPhone-okra. Tegyük fel azonban, hogy még olcsóbb használt iPhone-t akarunk venni, mert a 490$ esetleg drága.

Az iPhone 8-as helyett egy iPhone 7-eset veszünk, melyből a sztenderd verzió külföldön körülbelül 310$-ba kerül. Mivel egy még öregebb modellről (2 éves már a vásárláskor + amortizáció) van szó, gyakrabban is kell majd újat venni. Valószínűleg két évente. 12 év alatt tehát 6 db iPhone-t kell majd vennünk mindegyiket 310$-ért, ami így összesen 1860$-ra jön ki.

iphone-compare.jpg

A gondolatmenet természetesen felteszi, hogy az új iPhone-ok megtartják a 750$-os induló árat, és a régebbi modellek is az említett árakat. A tapasztalat azt mutatja, hogy az árak mind menni fognak felfelé, a különbség közöttük azonban jó eséllyel arányos marad.

Láthatjuk, hogy ha gyakrabban veszünk használt készülékeket, akkor valamivel jobban járunk hosszú távon, mint ha ritkábban vennénk telefont, de mindig a legújabb modellt választanánk. Ez alapvetően annak tudható be, hogy a prémium telefonokon mindig található egy felső árrész, melyet egész egyszerűen a prémium kategóriáért kell fizetni.

A használt termékekkel ezt tudjuk lecsípni. Érdemes viszont belegondolni abba is, hogy a spórolás mértéke nem túl nagy. Cserébe viszont megkapjuk azokat a fejfájásokat, melyek a használt készülékekkel jöhetnek. Nincs garancia, a szervizt nekünk kell állni, ha felmerül, így pedig gyorsan kiegyenlítődhet a rés.

Na, de mi a helyzet az Android mobilok terén?

Érdekesség, de az Android oldalon sokkal jobbak a megtakarítások, ha használt készülékeket választunk. Ez annak tudható be, hogy az Android készülékek eladási ára gyengébb szokott lenni, mint az iPhone-oké.

Ha 12 év alatt veszünk 3 db prémium Samsung Galaxy S készüléket, akkor körülbelül 2160$-t fizetünk, viszont, ha 4 db 1 éves használt Galaxy S-t veszünk, akkor már csak 1540$-ba kerül. Ha még egy modellt visszamegyünk és 6 db 2 éves használt Galaxy S-t veszünk, akkor körülbelül 1140$-ra jövünk ki. Az iPhone-okhoz képest a megtakarítás kategóriánként több, mint dupla annyi. Túl szép, hogy igaz legyen, és sajnos az is!

samsung-compare.jpg

Az Android telefonoknak nem csak alacsonyabb az eladási értékük, hanem maguk a gyártók is igen hamar félredobják a régi készülékek támogatását. Ez azt jelenti, hogy egy két éves használt Android telefont rizikósabb megvenni, mint egy két éves használt iPhone-t. Ha ma vennénk egy Galaxy S7-et, akkor nagy nehezen kibírna 2 évet, de csomó alkalmazás már kompatibilitási problémákkal jelentkezne, és a hardver sem elég lenne mindenhez elég erős.

Mindehhez képest egy iPhone 6 még ma is egész jól teljesít és még pár évig kapja is majd a frissítéseket. Az Android készülékek tehát láthatóan hamarabb elavulnak, ami problémás hosszú távon még a megtakarítások ellenére is.

Láthatjuk, hogy hosszú távon használt készülékekkel jobban járhatunk anyagilag, ha vigyázunk a telefonokra, mivel nem fizetjük meg a prémium felárakat, azonban a különbség gyorsan kiegyenlítődhet szervizdíjakkal és egyebekkel.

Forrás: howtogeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314827450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.05.15. 12:07:47

Kicit beszélni magyar a cikkíró...???

midnightcoder2 2019.05.15. 12:24:57

Androidnál viszont tudsz venni viszonylag olcsón jó középkategóriás telefont, ami aztán kihúzza van 3-4 évig. Persze, ha játékkonzol vagy PC helyett kell akkor ez nem alternatíva (legalábbis 4 évig az olcsók biztosan nem), viszont ha van otthon egy laptop bankolni, és az angry birdnél nem akarsz komplexebbet játszani, akkor pont elég.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.15. 12:27:04

Újat kell venni. A mai korban a telefon elromlik 2 év alatt, így régi telefonnal rosszul járunk.

Bosses 2019.05.15. 13:44:26

Új telefon kell venni, de kb. 1 évvel a megjelenés után. LG G7 most már 120 ezer körül kapható (gyakorlatilag még mindig az LG csúcsmodellje), de Samsung S8/S9 is van már 120-140 ezerért, azaz az eredeti áruk feléért. Ezeken a legújabb Android (9-es) fut, még bőven kapnak majd frissítéseket és tökéletesen megfelelnek minden kívánalomnak.

Eugene Horse 2019.05.15. 15:02:58

Tekintve, hogy a legtöbb ember a mobilját telefonálásra, sms-re, fészbúkozásra, instázásram, viber/skype/messenger használatára, fényképezésre, és némi - jellemzően full primitív - játékra tartja, szerintem kifejezetten nagy baromság több százezerért telefont venni, meg hajtani a legújabb készelükéket horribilis pénekért, mert ez olyan nagyjából, mint Ferrarit venni teszkós nagybevásárláshoz. Én meguntam az androidot, és a múlt héten vettem egy Lumia 950-et, atom a fényképezője, a többi funkciót pedig tisztességesen ellátja, 22 rongy volt, év végén mikor leáll a win10 támogatás odaadom valami rokongyereknek, és veszek újra valami egy-másfél éve kiadott, közép-felső kategóriás telefon 70 körül, ennél többet nem ér ez a móka.

Színes Géza 2019.05.15. 19:02:56

Azt még értem, hogy miért vesznek az emberek őrült drágán iPhone-t. Jól ki van találva az Apple világa.
De azt, hogy akinek Android kell miért költ vagyonokat, amikor a világ egyik vezető márkáját, a Xiaomit már 40-50 eFt-tól megkapja, soha nem fogom megérteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.16. 03:16:28

A szifon árazása valami botrányos, nem látok semmilyen indokot egy bármilyen telefonra ezer euró/dollár pénzeket elkölteni...
Részemről új, de olcsóbb kategóriásakat használok, két évig simán kihúzza, szinte sose romlik el semmi, szerintem életemben nem jártam telefonszervízben még...Maximum kiüttetni a szolgáltatói függést, de az is kb 10 éve volt utóljára.Szerintem a legjobb buzinessz a kifutó fesőbb kategóriás telefon, amit éppen akkor vonnak már ki a piacról és emiatt az ára az újkorinak akár a harmadára is zuhanhat.Csak ehhez q nagy mázli kell, vagy belsőbb körös információs háttér, hogy mikor fog egy készülék kiesni a piacról.

CCnick 2019.05.16. 08:00:09

Szerintem óvszerből is gazdaságosabb a használtat venni.