Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Használt vs új okostelefon. Melyik az olcsóbb megoldás?

2019. május 15. - azolcsosag Dani

Használtan okostelefont venni jóval olcsóbb lehet, mint újonnan. Vagy mégsem? A kérdésre tiszta lesz a válasz, ha egy kicsit belenézünk a számokba.

A logika még ma is egyébként érvényes, tehát jó választásnak tűnik újonnan vásárolni valamilyen terméket (nem csak okostelefont), mivel valószínűleg örökké velünk lesz (vagy legalább is addig, amíg meg nem adja magát). Ezáltal elviekben kevesebb pénzt fogunk költeni, mintha rosszabb minőségű használt termékeket vennénk nagyobb gyakorisággal.

Ha például megvesszük a legújabb, legdrágább okostelefont megjelenéskor, és használjuk 4 évig, akkor jó eséllyel összességében kevesebbet fogunk költeni, mint ha 1-2 évente használtan vennénk telefont. Az olyan termékeknél, melyek egy életen át kitarthatnak optimális esetben, azoknál ez a megfelelő döntés, azonban érdemes kideríteni, hogy a számok is igazolják-e ezt a teóriát az okostelefonok esetében.

iphone-event.jpg

Azt kiszámolni, hogy mennyibe kerül 4 évig birtokolni egy iPhone-t, nem túl nehéz. Megfogjuk a vételárat és elosztjuk néggyel, így megkapjuk, hogy évente mennyit költenénk a telefonra. Egy sztenderd iPhone XR vételára például külföldön 750$ körül mozog.

Ez évente 187$-os kiadást jelentene. Most tegyük fel, hogy használtan szeretnénk egy iPhone-t venni, viszont jó eséllyel egy régebbi modellt fogunk találni, mely elméletben már nem fog olyan sokáig működni. Egy sztenderd iPhone 8 jelenleg 490$ körül mozog külföldön, és egy 1 éves készülékről van szó.

Ha a 4 éves szekvenciát figyelemben tartjuk, akkor három évvel később ismét fogunk venni egy 1 éves használt iPhone-t. Tegyük fel, hogy szintén 490$-ért. 12 év alatt tehát 1960$-t fogunk használt iPhone-okra költeni, míg 2250$-t új iPhone-okra. Tegyük fel azonban, hogy még olcsóbb használt iPhone-t akarunk venni, mert a 490$ esetleg drága.

Az iPhone 8-as helyett egy iPhone 7-eset veszünk, melyből a sztenderd verzió külföldön körülbelül 310$-ba kerül. Mivel egy még öregebb modellről (2 éves már a vásárláskor + amortizáció) van szó, gyakrabban is kell majd újat venni. Valószínűleg két évente. 12 év alatt tehát 6 db iPhone-t kell majd vennünk mindegyiket 310$-ért, ami így összesen 1860$-ra jön ki.

iphone-compare.jpg

A gondolatmenet természetesen felteszi, hogy az új iPhone-ok megtartják a 750$-os induló árat, és a régebbi modellek is az említett árakat. A tapasztalat azt mutatja, hogy az árak mind menni fognak felfelé, a különbség közöttük azonban jó eséllyel arányos marad.

Láthatjuk, hogy ha gyakrabban veszünk használt készülékeket, akkor valamivel jobban járunk hosszú távon, mint ha ritkábban vennénk telefont, de mindig a legújabb modellt választanánk. Ez alapvetően annak tudható be, hogy a prémium telefonokon mindig található egy felső árrész, melyet egész egyszerűen a prémium kategóriáért kell fizetni.

A használt termékekkel ezt tudjuk lecsípni. Érdemes viszont belegondolni abba is, hogy a spórolás mértéke nem túl nagy. Cserébe viszont megkapjuk azokat a fejfájásokat, melyek a használt készülékekkel jöhetnek. Nincs garancia, a szervizt nekünk kell állni, ha felmerül, így pedig gyorsan kiegyenlítődhet a rés.

Na, de mi a helyzet az Android mobilok terén?

Érdekesség, de az Android oldalon sokkal jobbak a megtakarítások, ha használt készülékeket választunk. Ez annak tudható be, hogy az Android készülékek eladási ára gyengébb szokott lenni, mint az iPhone-oké.

Ha 12 év alatt veszünk 3 db prémium Samsung Galaxy S készüléket, akkor körülbelül 2160$-t fizetünk, viszont, ha 4 db 1 éves használt Galaxy S-t veszünk, akkor már csak 1540$-ba kerül. Ha még egy modellt visszamegyünk és 6 db 2 éves használt Galaxy S-t veszünk, akkor körülbelül 1140$-ra jövünk ki. Az iPhone-okhoz képest a megtakarítás kategóriánként több, mint dupla annyi. Túl szép, hogy igaz legyen, és sajnos az is!

samsung-compare.jpg

Az Android telefonoknak nem csak alacsonyabb az eladási értékük, hanem maguk a gyártók is igen hamar félredobják a régi készülékek támogatását. Ez azt jelenti, hogy egy két éves használt Android telefont rizikósabb megvenni, mint egy két éves használt iPhone-t. Ha ma vennénk egy Galaxy S7-et, akkor nagy nehezen kibírna 2 évet, de csomó alkalmazás már kompatibilitási problémákkal jelentkezne, és a hardver sem elég lenne mindenhez elég erős.

Mindehhez képest egy iPhone 6 még ma is egész jól teljesít és még pár évig kapja is majd a frissítéseket. Az Android készülékek tehát láthatóan hamarabb elavulnak, ami problémás hosszú távon még a megtakarítások ellenére is.

Láthatjuk, hogy hosszú távon használt készülékekkel jobban járhatunk anyagilag, ha vigyázunk a telefonokra, mivel nem fizetjük meg a prémium felárakat, azonban a különbség gyorsan kiegyenlítődhet szervizdíjakkal és egyebekkel.

Forrás: howtogeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1614827450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.05.15. 12:07:47

Kicit beszélni magyar a cikkíró...???

midnightcoder2 2019.05.15. 12:24:57

Androidnál viszont tudsz venni viszonylag olcsón jó középkategóriás telefont, ami aztán kihúzza van 3-4 évig. Persze, ha játékkonzol vagy PC helyett kell akkor ez nem alternatíva (legalábbis 4 évig az olcsók biztosan nem), viszont ha van otthon egy laptop bankolni, és az angry birdnél nem akarsz komplexebbet játszani, akkor pont elég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.15. 12:27:04

Újat kell venni. A mai korban a telefon elromlik 2 év alatt, így régi telefonnal rosszul járunk.

Bosses 2019.05.15. 13:44:26

Új telefon kell venni, de kb. 1 évvel a megjelenés után. LG G7 most már 120 ezer körül kapható (gyakorlatilag még mindig az LG csúcsmodellje), de Samsung S8/S9 is van már 120-140 ezerért, azaz az eredeti áruk feléért. Ezeken a legújabb Android (9-es) fut, még bőven kapnak majd frissítéseket és tökéletesen megfelelnek minden kívánalomnak.

2019.05.15. 15:02:58

Tekintve, hogy a legtöbb ember a mobilját telefonálásra, sms-re, fészbúkozásra, instázásram, viber/skype/messenger használatára, fényképezésre, és némi - jellemzően full primitív - játékra tartja, szerintem kifejezetten nagy baromság több százezerért telefont venni, meg hajtani a legújabb készelükéket horribilis pénekért, mert ez olyan nagyjából, mint Ferrarit venni teszkós nagybevásárláshoz. Én meguntam az androidot, és a múlt héten vettem egy Lumia 950-et, atom a fényképezője, a többi funkciót pedig tisztességesen ellátja, 22 rongy volt, év végén mikor leáll a win10 támogatás odaadom valami rokongyereknek, és veszek újra valami egy-másfél éve kiadott, közép-felső kategóriás telefon 70 körül, ennél többet nem ér ez a móka.

Színes Géza 2019.05.15. 19:02:56

Azt még értem, hogy miért vesznek az emberek őrült drágán iPhone-t. Jól ki van találva az Apple világa.
De azt, hogy akinek Android kell miért költ vagyonokat, amikor a világ egyik vezető márkáját, a Xiaomit már 40-50 eFt-tól megkapja, soha nem fogom megérteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.16. 03:16:28

A szifon árazása valami botrányos, nem látok semmilyen indokot egy bármilyen telefonra ezer euró/dollár pénzeket elkölteni...
Részemről új, de olcsóbb kategóriásakat használok, két évig simán kihúzza, szinte sose romlik el semmi, szerintem életemben nem jártam telefonszervízben még...Maximum kiüttetni a szolgáltatói függést, de az is kb 10 éve volt utóljára.Szerintem a legjobb buzinessz a kifutó fesőbb kategóriás telefon, amit éppen akkor vonnak már ki a piacról és emiatt az ára az újkorinak akár a harmadára is zuhanhat.Csak ehhez q nagy mázli kell, vagy belsőbb körös információs háttér, hogy mikor fog egy készülék kiesni a piacról.

CCnick 2019.05.16. 08:00:09

Szerintem óvszerből is gazdaságosabb a használtat venni.

Imruska1 2024.01.28. 16:31:02

A kalkulációba nem lett beleszámítva, hogy el is adhatjuk a használt készülékünket,. Ha mi adjuk fel hirdetésbe, többet kérhetünk érte, de várni kell a vevőre. Ha kereskedőnek adjuk el, jobb helyeken azonnal fizet készpénzzel, viszont kevesebbet (cserébe ez a megoldás kényelmesebb). Öt évnél idősebb készülékek is szép számmal vannak hirdető oldalakon és boltokban, ezeket is sokan keresik és megveszik.
Számoljunk másképp. Egy közép kategóriás Samsung telefon ára újonnan 100.000 Ft. Nemrég vettem kereskedőnél garanciával egy kevesebb, mint két éves használtat 45.000-ért (IMEI alapján meg lehet nézni a gyártási időt, 21 hónapos). Android 13 van rajta, így az elkövetkezendő 3 évben biztos nem találkozok olyan problémával, hogy egy alkalmazás azért nem telepíthető, mert régi az Android verzió. Általánosságban elmondható, hogy az utolsó 3-4 verzióval az összes alkalmazás kompatibilis. De egy régebbi verzión is sok alkalmazás működik és telepíthető, a 2016-ban megjelent Android 7-en pl. a mai napig működik a YouTube, Facebook, Messenger, HBO MAX, stb. Tételezzük fel, hogy 2 év múlva megunom a telefonom, akkor 1875 Ft a cikkben írt logika alapján az amortizáció (azaz ha nem adom el). Viszont egy 4-5 éves közép kategóriás okostelefon még sok mindenre jó, ezen nem is a fenti példában írt Android 7, hanem legalább Android 9 vagy 10-es verzió van. 15.000 Ft-ért nagy valószínűséggel el tudom adni. Így az amortizáció 1250 Ft-ra fog kijönni, feltételezve, hogy két évig használom. Most tételezzük fel, hogy új telefont veszek, 100.000 Ft-ért. Ezt a készüléket 4 évig fogom használni (mivel megvenném 2 évesen ugyanezt használtan). Így 2083 Ft lenne az amortizáció, ha megtartanám. De ezt is el fogom adni, az árnál nem számít, hogy újonnan vagy használtan vettem, egy 4 éves készülék akkor is ugyanannyit ér, így ezért is 15.000 Ft-ot kérek, azaz a havi amortizáció 1770 Ft-ra jön ki, szemben a használt 1250 Ft-ával. Ez a 15.000 Ft óvatos becslés, egy 4 éves használt középkategóriás készüléket ennyiért nagy valószínűséggel elvisznek, jó esetben (és jó állapotban) többért is.
Persze egy új más, mint egy használt. Újabb modellünk van, a gyártók mindig kitalálnak valami újdonságot, továbbá szoftveresen is tovább kap támogatást. Viszont a használt is ugyanúgy működik, mint egy új, és (ha nem túl régi) ugyanazok az alkalmazások működnek rajta. Amit figyelembe kell venni, hogy az új készülék értéke a vásárlást követően meredeken zuhan, egy év múlva már csak az eredeti ár 60-70%-át fogja érni, ezt követően viszont alacsonyabb lesz az értékcsökkenés üteme. Így ha túl hamar túladunk egy újonnan vásárolt készüléken, azaz túl rövid ideig használjuk, akkor a fenti számításnál még magasabb havi amortizációt kapunk. A 100.000 Ft-os példánál maradva, ha 1 évesen 70.000-ért sikerül eladni, 2500 Ft a havi amortizáció, de ha csak 60.000 kapunk érte, akkor 3333 Ft. Egy használt készüléknél viszont egész más a helyzet, ha megveszem, és mégsem tettszik, pár hónap múlva nem fog annyival kevesebbet érni, mint a vásárlás időpontjában.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes új mobiltelefont venni. Sokan azért cserélik, mert előfizetésesek, és ezekhez a csomagokhoz két évente ki lehet hozni kamatmentes részletre egy új készüléket (illetve a magasabb havidíjú csomagokhoz készülék kedvezmény is jár). Bár ebben az esetben is kifizetjük az árát, továbbá hűségidőt is alá kell írni, ezért érdemes alaposan átgondolni, valóban kihasználjuk-e a benne foglalt szolgáltatásokat. Itt ellenérvként felmerülhet, ha valakinek jut havi 10-15.000 Ft a szolgáltatásra és mobiltelefonra, akkor nem foglalkozik havi 1000 Ft-al, ez az összeg mellet már eltörpül a havi amortizáció értéke. Akinek van rá pénze, tegyen így, a régi készüléket is nyugodtan megtarthatja, "hátha jó lesz majd valamire" alapon, ez mindenkinek a saját döntése. Ha viszont eladja, akkor biztos lehet benne, hogy valaki akinek kevesebb a pénze, örömmel fogja tovább használni a megunt, de egyébként hibátlanul működő telefont.

A fenti számítás alapján viszont kijelenthetem, hogy havi 1250 Ft ráfordítással ha nem is a legújabb modell, de egy középkategóriás mobiltelefonunk lehet, ami sok mindenre megfelel, pl. böngészés, közösségi média, YouTube, streaming, alap játékok és ehhez hasonló általános alkalmazások. Ezt az összeget akár minden hónapban félre is lehet tenni egy perselybe, a készüléket pedig úgy felfogni, mint egy szolgáltatás.
süti beállítások módosítása