Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Időutazás az okostelefonok világában

2018. február 19. - azolcsosag Dani

Napjainkban szinte hónapról hónapra változnak az okostechnológiák. A legújabb innovációk soha nem látott magaslatokba emelik a készülékek kínálta minőséget. De mi van azokkal a mobilokkal, melyek pusztán a koruk miatt a futottak még kategóriába kerültek? Egyáltalán mit lehet kezdeni egy hat vagy hét éves, egykori csúcs modellel?

Az android Unix alapú rendszer, éppen ezért milliónyi dologra alkalmazhatóak a régebbi típusok. Például a mai eszközökkel szemben az egykori sztároknál főszerephez jutottak a különböző szenzorok: giroszkóp, iránytű, GPS, melyek mindegy hány év telt el a telefonok debütálása óta: működnek!

A Vodafone 845 2010-ben valódi sikerbombának számított a maga 128 megás memóriájával, és fél Ghz-es processzorával. Az Android 2.1 szépen duruzsol rajta, de nyilván azért gyors betöltésről nem érdemes egy nyolc éves kütyü kapcsán álmodozni. De navigációra tökéletesen megfelel.

Az európai szabványokat nem tartalmazza, azaz kizárólag az amerikai műholdakra képes felcsatlakozni, de bármilyen navigációra optimalizált app segítségével nagy biztonsággal elvezethet minket a kijelölt célunk felé.

Érdekes, hogy ebben a modellben helyet és teret kapott az iránytű, amit ma már nem divat beépíteni az okosmobilokba. Pedig milyen jól jöhet erdőben, kiránduláskor az „égi” támogatás.

A Vodafone 858 smart pazar példa arra, hogy egykor (2011-ben) milyen sokoldalú szenzorparkkal rendelkeztek az egyes típusok. A közelség- és fényérzékelős, iránytűvel büszkélkedő telefont akár webkameraként, vagy biztonsági kameraként is felhasználhatjuk. Ugyan csupán 2 megapixellel számolhatunk, ám ez untig elég ahhoz, hogy egy, direkt erre a célra készített (például IP server) alkalmazással jó ügyünk szolgálatába állítsuk kiöregedett eszközünket. A számítógép böngészőjébe beírható a telefon képernyőjén látható ip cím, és port, s tadam a képernyőn már meg is jelenik a kütyünk közölte kép.

vodafone-858.jpg

Az FM rádió ma csak egy hőn szeretett funkció, amivel azonban az okostechnológiák nagy része már nem rendelkezik. A fentiek fényében talán nem meglepő, hogy a kifutónak számító modellekben még simán behozható bármelyik közelben fogható rádióállomás.

Helyi hálózaton, vagy interneten belül SSH, illetve webserver szerepkörben is futtatható kütyünk, sőt a putty nevű alkalmazáshoz is könnyedén csatlakozhatunk. Kisebb feladatok, tesztelések elvégzésére tökéletesen megfelel.

A Lumia 535 a fentiekhez képest kakukktojás, mivel Windows Phone, de néhány szót, megélt évei száma ellenére megérdemel. A kijelzője túlérzékeny, ami szériahiba, és üvegfóliával se nagyon orvosolható, viszont kiváló navigációra, offline módban is. Mivel újabb algoritmusokkal is felszerelték, így pillanatok alatt rátalál aktuális helyzetünkre, s a be- és letöltött térképekkel összhangban elirányít minket kitűzött célunkhoz.

Na, ugye, hogy nem érdemes a kukába száműzni a megszolgált okoskütyüket? Ki tudja, még mire használhatjuk fel őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr7613682240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása