Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Android-appok lopják a banki adatainkat?

2017. november 23. - azolcsosag Dani

A Google Play Protect, azaz a Google által bevezetett védelmi rendszer pusztán a hamis biztonságérzet kialakításában jár az élen, ez tény. A hab a tortán, hogy ezzel párhuzamosan mind több, és több androidos kamu app lát napvilágot. Ezek a kémek egyetlen célt hivatottak szolgálni: a felhasználók értékes (jobbára banki) adatait ellopni.

A Protectről a tapasztalatok azt mutatják, hogy mesterséges intelligencia nélkül, csupán egy manuálisan összeállított feketelista alapján szűri ki a nem kívánt programokat.

Ez a mai rohamosan fejlődő világban édeskevés. Mindennek tetejében a frissítéseknek álcázott kártevőket sem csípi el, így aztán jelenleg az appok röhögve törik át a Protect nem létező védelmi vonalát.

google_play_protect.jpg

A Bankbot banki trójai legújabb verziója a Citi, a WellsFargo, az ING DiBa és Chase ügyfeleinek az adataira ácsingózik. Érintettek az USA-ban, Ausztráliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Portugáliában, Törökországban, Görögországban, Oroszországban, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, és a Dominikai köztársaságban élők.

Ugyan már a szakértők analizálását követően a Google kitiltott néhány appot az áruházából, melyek fertőzöttek voltak (pasziánsz, zseblámpa), de a fentiek fényében még csak megsaccolni sem lehet hány hasonló alkalmazás veszélyezteti a mit sem sejtő droid felhasználókat. A G Data legfrissebb előrejelzése szerint az androidos kártevők száma december végére a 3,5 milliót is elérheti! 

Azért akad néhány jó tanács, amiket ha szem előtt tartunk megakadályozhatjuk az adathalászatot:

andorid_app_bank.jpg

Csak, és kizárólag megbízható fejlesztőtől származó banki appot installáljunk. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a saját bankunk által terelgetett programot preferáljuk.

Ilyen körülmények között a védelmi applikációk is jogosan kerülnek előtérbe, s a fizetős alternatívák mellett megannyi ingyenes variáció áll rendelkezésre. A felhasználói vélemények mindig érdekesek, és érdemesek az elolvasásra, de a jogosultságok végig nézése is jó taktika.

A lényeg, hogy nem elég magunkat a Google Play Protectre bízni, mert bizony akkor hamar bankoláson kaphatjuk – nem magunkat, hanem a kém appunkat. Erre főleg így a kezdődő ünnepi rohanásban kiemelten érdemes figyelni!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr613350937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.11.24. 07:19:46

Őszintén szólva erősen kétlem, hogy létezhetne ma olyan mesterséges intelligencia, ami egy valóban okosan összerakott adatlopó program ellen megvédhetne. A jellegzetes viselkedést persze ki lehet szűrni programmal, de ez nem mesterséges intelligencia, csupán ügyes mintakeresés.

HanG99 2018.01.05. 07:30:56

Mobilról nem bankolunk, azt kész.
Tizensok éve tokennel bankolok magánszemélyként magyar banknál - fizikai eszköz birtoklása, plusz PIN ismerete szükséges.
A német bankomnál még biztosabb - token + bankkártya (bedugható a tokenbe, csipes) + PIN-kód + a token a weblapról olvas be egyszeri azonosító kódot a művelethez + token által generált hatjegyű kódot kézzel írom be az internetes felületre. Nem gyors, de biztos. A biztonságnak ára van.
süti beállítások módosítása