Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Így néz ki a kínai okostelefon 1 évesen

2017. február 12. - azolcsosag Dani

Abban megegyezhetünk, hogy amikor bármilyen kínai gyártmányú terméket vásárolunk az első dolog, ami felmerül bennünk: vajon meddig bírja? Sokan azt is kétségbe vonják, hogy a kínai gyártmányú termékek esetében lehet-e érvényesíteni maradéktalanul a garanciát.

Ezeket a kérdéseket nincs miért szépíteni, függetlenül attól, hogy a mobiltelefon gyártók óriásit meneteltek az elmúlt 2-3 évben, kimagasló technikai és design újításokat hajtanak végre, és szinte hetente öntik el a piacot az újabbnál-újabb termékek, ezzel is arra sarkalva - valljuk be jogosan - a felhasználót, hogy meglévő cuccait minél hamarabb, minél újabbra cserélje.

Ilyen formán felmerül a kérdés, van-e egyáltalán szükség arra, hogy egy kínai okostelefonnál a tartósságot erőltessük, ha az átlag felhasználó 2-3 évente cseréli a készülékét?

Vegyük például a kínai mobiltelefongyártók egyik legnagyobb és legjobb márkáját a Cubot-ot. Közel egy évvel ezelőtt jelent meg legújabb modellje az X15, amit zseniálisan pozicionált a stílusos, erős és kifejezetten szép készüléket kereső felhasználók piacán. Ami egyáltalán nem egyszerű mutatvány, tudván, hogy a kínai okostelefonokból lassan Dunát lehetne rekeszteni.

cubotx15.jpg

Első ránézésre nagyon hajaz a Cubot X15 az iPhone 6 Plusra, csak az almát ne keressük a hátlapon, ellenben a fémház és a masszív érzés feledteti ezt az apró zavart. Új korában tejesen meggyőző volt mind a négymagos, magonként 1,3GHz-es MediaTek processzor, mind a 16GB belső tárhely.

Egyetlen dologba kötöttek bele a tesztet végzők a Cubot X15-el kapcsolatban, mégpedig az igen karcsú RAM, amiből csak 2GB-t kapott, ez a jelenlegi Android rendszereknek igen kevés lehet, függetlenül attól, hogy az X15 csak a Lollopop 5.1-et kapta, ami egy korábbi verzió.

Ezen túl az operációs rendszerre nincs miért több szót vesztegetni, hisz az okostelefon felhasználók igen magas százaléka Android alapú készüléket használ.

Többek között, ami kiemeli a tömegből a Cubot X15-öt az az FHD kijelző és a dupla kamera. Nem azért, mert dupla kamera, hisz a legalja modellek is tudják már, hanem azért mert a hátulsó 16 mpx, az első pedig 8 mpx felbontású. Így már az elülső kamerával is tisztességes képet lehet készíteni, legalábbis okostelefon viszonylatban. Szelfikirályok, helló!

Na, de a lényeg, hogy néz ki ez a mobil ma?

Meglepő, de kifejezetten jó állapotban, az alig használt kategória felső szintjén található, kijelzőjét remekül megvédte a gyári fólia, és valószínűleg a fémháznak is jót tett a kemény tok, amit a telefonhoz adott a gyártó.

img_3654.jpg

Karcot nem is igazán szedett össze, a sarkokon inkább kopás a leglátványosabb, ha nagyon szőrös szívűek akarunk lenni.

img_3657.jpg

Bár az akkumulátor már fárad benne, legoptimálisabb egy évesen kikapcsolva tölteni, igaz újonnan se bírta tovább egy napnál egy feltöltéssel, jelen alanyunkban pedig valamivel több, mint 10 óra beszélgetési idő van.

img_3660.jpg

Bár játékot nem próbáltunk, wifi és bluetooth használata közben enyhe melegedést tapasztaltunk, ám igazából ez sem rendkívüli jelenség, új korában is hajlamos volt a melegedésre komolyabb tevékenység közben.

Mindkét kamera megfelelően teszi a dolgát egy év után is, bár az X15 ilyetén használhatóságát a mérete kissé befolyásolja, nincs más megoldás hozzá kell szokni.

img_20150111_105545.jpg

Tökéletes kép tisztaság - felfedezitek a macskaszőrt az egéren?


Összességében teljesen meggyőző, hogy egy teljesen középmezőnybe piacra dobott (megjelenésekor kb. 60-65.000 Ft volt) okostelefon egy év után is meggyőzően végzi a dolgát, az akksi üzemidőt leszámítva. Ha ezzel a használója együtt tud élni, akkor még sok örömet szerezhetnek egymásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr10012250770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skywatcher 2017.02.13. 10:13:10

@Burgermeister: Dettó.
És pont múlthéten váltottam le az S3-amat egy új úttörőre: Vernee Apollo Lite. Felébe kerül, mint anno az S3, és kb annyit tud, mint most a 3x annyiba kerülő S7.
1 hete tesztelem, és eddig max elégedett vagyok. 3100-as akksija van, és bekapcsolt wifi/4G-vel óránként 1%-ot merül! Péntek reggel vettem le a töltőről, és vasárnap este 11%-on volt úgy, hogy közben volt 1 óra Waze is, és a fiam is játszott fele fél órát. Döbbenet!
Antutu közel 100ezer pont, minden gyors, nincs 5-10 mp várakozás, mint szegény S3-nál már a végén. (jó, az most wife után kicsit gyorsult, de közelében sincs emennek).
Ha ez a kis Apolló nem is bírja 5 évig, azért remélem 2-3ig a társam marad :)

Kicknick 2017.02.13. 10:21:58

Hát izé, lehet hogy szőrözésnek tűnik, de egy év tokban és mégis lekopik a sarka? Nálunk az ilyet hivják gagyinak.
A másik, most vettem telót, 2GB RAM 6.0.1 Android, mellette a pár játék meg a kötelező baromságaim és tökre elég (átlag 73%-ot ir kihasználtságban). Szóval persze, aki nyomja a komolyabb játékokat annak lehet kell több, de aki telefont vesz annak ez még messze nem karcsú.
Viszont a melegedést nem tudnám tolerálni. Azért az nem hiszem hogy jót jelent.

Félmeztelencsigazokni 2017.02.13. 10:37:58

"Vegyük például a kínai mobiltelefongyártók egyik legnagyobb és legjobb márkáját a Cubot-ot"...

Hogy mi? :D

A Cubot az úgynevezett "B kategóriás" kínai márka, mint az Elephone, UMi, Ulefone és Doogee. Ezeknél a márkáknál a minőség-ellenőrzés nem egyenletes, simán megy ki a piacra halott pixeles, illesztési hibás telefon.
Xiaomi, Huawei, Oneplus, Meizu stb mondhatók legnagyobb gyártóknak és ezeknél nem is kérdés, hogy működnek-e egy év után, mert evidens.

UMi, Elephone és Doogee telefont pedig nem veszünk, akármilyen olcsók is. Elég megnézni a saját fórumaik... több száz oldalon jelentik a hibákat a vevők, amik 60-70%-a hardveres. Szoftveres support pedig jó esetben fél év, vagy annyi sem. Xiaominál, OnePlus-nál pedig évekig kapod a frissítéseket.

Larry Silverstein 2017.02.13. 10:57:14

A huaweiem tökéletes állapotban van 1,5 év után és még mindig 2 napig bírja az akksi 5,5 collon ami nem rossz....de az állapot inkább gazdafüggő, nem típusfüggő.

Kivlov 2017.02.13. 11:01:01

igénytelen magyarnak mindegy, csak olcsó legyen...

EG0 2017.02.13. 11:14:22

"A" kategória még: Lenovo, LeEco
Ehhez hozzácsapva még a fent említett Xiaomit és Huaweit, azért nem csak a "legjobb" de a "legnagyobb" jelző is erős túlzásnak tűnik a Cubot esetében. :-)
(A nagyok között ott van még ZTE, TCL, OPPO is...)
FHD kijelző ma igencsak alap már a középkategóriában is, legalább is kínai márkáknál.
A 2 GB RAM viszont ma is elég kb. mindenre, ami nem játék vagy masszív multitasking.
Amúgy ez a cikk miről szól? Hogy egy Li-ion akku veszít a kapacitásából idővel vagy hogy a használatban lévő chipek hőt termelnek?
Hogy egy fém ház nem esik szét 1 év alatt?
Hogy a kijelző méret összefügg a készülék külméretével ami meg az egykezes használhatósággal?

Mondjuk engem jobban érdekelt volna egy autók ADAC eredményéhez hasonló táblázat, hogy melyik márkánál hány % az 1 éven belüli meghibásodás. Tudom, ilyen statisztikához szinte lehetetlen adatot szerezni, csak akkor nem ennyi lenne a cikk:
"Vettem egy éve egy kínai telefont és még működik."

2017.02.13. 11:32:13

Keménytok és fólia és jó állapotban van. Hányszor esett le, hányszor érte fizikai behatás? Ha nem tudom a használati körülményeket, hogyan tudjam értékelni a telefon állapotát?

Egy Hun Hunniából 2017.02.13. 12:09:23

@Félmeztelencsigazokni: Én másfél, a párom kettő ésfél éve használunk Doogee mobilokat, teljes megelégedéssel. (DG310 és X5 Pro). Az enyém 150 feletti appal is panaszmentesen működik. Az általad sztárolt (Xiaomi, Huawei, Oneplus, Meizu) csodák az enyémnek(75 USD volt) minimum(!) a kétszeresébe kerültek volna. Akkor majd ha kipusztul(nak), megint ÚJ, KORSZERŰ telefonunk lesz, nem öreg (szerinted)"csúcstechnikájú", ami hasonlóképp öregszik, mint az összes, vagyis maximum 4-5 (6)? év. A szoftver hamarabb "fárad el" mint a hardwer. És részemről, csak cserélhető akkus, valamint egyszerre 2 SIM + micro SD játszik nem a vagy második SIM vagy SD kotványok. Egyelőre.

Centi the real 2017.02.13. 12:24:28

6-os Droid elmegy 512 ram-mal is, ha kell.. (anyósnak ilyen van, Viber, email, telefonálás amire használja, nincs gondja.. Mondjuk a Chrome, vagy a Facebook, az igazi memóriazabáló, de ezek nem is kellenek Neki.)

A 2 giga a hétköznapi usernek több mint elég.

Centi the real 2017.02.13. 12:28:07

Hát ennek tükrében meg kimondottan dicséretes a Cubot teljesítménye külalak tekintetében... :-))

pcworld.hu/mobil/ledobja-a-festeket-a-matt-fekete-iphone-7-224534.html

NastroAzzurro 2017.02.13. 12:44:03

@Kivlov: Te nem vagy Magyar? Ne bántsd a Magyart mert pórul jársz.

Maegoss 2017.02.13. 13:13:10

@Skywatcher: "Vernee Apollo Lite. Felébe kerül, mint anno az S3, és kb annyit tud, mint most a 3x annyiba kerülő S7."

Ez nem igaz, az S7-nek jobb például a kijelzője (FHD vs QHD), erősebb a procija (Exynos 8 Octa 8890 vs MediaTek Helio X20) és a kamerája is sokkal szebb képet készít (S7-ben dual pixel technológia).

A Vernee Apollo Lite tényleg megéri az árát és az S7 tényleg egy túlárazott telefon, de azért ne essünk át a ló túloldalára.

ogli dzsí 2017.02.13. 13:17:51

@Maegoss: 'FHD vs QHD'

- és ezek mire jók tenyérnyi felületen, azon túl hogy megeszik az akksit?

Labasmaz 2017.02.13. 13:29:01

Az optimálishoz, azaz az adott körülmények között létező, elérhető legjobbhoz, legalkalmasabbhoz képest milyen a legoptimálisabb...?

Labasmaz 2017.02.13. 13:29:38

@ogli dzsí: Megfelelő kiegészítővel kirakod egy Full-HD TV-re. :-)

ogli dzsí 2017.02.13. 13:31:51

@Labasmaz: az hogy mit rakok ki telefonról TVre annak a telefon kijelzőhöz semmi köze.

Maegoss 2017.02.13. 13:36:29

@ogli dzsí: én nem azt mondtam, hogy van értelme a QHD felbontásnak. Én csak arra reflektáltam, hogy Skywatcher szerint a Vernee Apollo Lite "kb. annyit tud", mint az S7, ami egész egyszerűen nem igaz.

ogli dzsí 2017.02.13. 13:41:07

@Maegoss: A legtöbb usernél még a full HDnek sincs értelme. Ugyanis alig van hozzá ingyen kontent, és hát 10-12 centin nem egy nagy élmény még ha van is...viszont többet fogyaszt.

Ami van de használhatatlan az engem mint felhasználót nem érdekel ha 2 telót vagy bármit vetek össze.

igazi hős 2017.02.13. 13:46:13

@ogli dzsí: Olvassál twitternél hosszabb üzeneteket (mondjuk emaileket) és érezni fogod, hogy mennyivel jobb FHD-n már 5"-on is.

ogli dzsí 2017.02.13. 13:49:26

@igazi hős: Hát, nem próbáltam. A full HD-n meg a sima HD-n pont ugyanolyan e-mail-t olvasni, nyilván csak az olvasgat-írogat hosszabb e-mailt telefonon akinek nagyon muszáj.

para_noir 2017.02.13. 13:52:33

Én nem értem a posztot, a szerző most panaszkodik vagy dicsekszik? A Cubot meg tényleg másodosztályú kínai márka, azért ilyen mélyre kifejezetten skót dolog lemenni.

Skywatcher 2017.02.13. 13:58:27

@Maegoss: A QHD az valójában 960x540 pixel 16:9 arányon. A FullHD 1920x1080. A Vernee fullHD-s. Ezexerint az S7 csak qHD?
Erősebb, nyilván ezért hoz kb 20%-al többet pl Antutu-n.
Fotózni nem használom a mobilt, max ha le akarom kapni hogy szerencsétlenkedik előttem a szőke csaj. Fotózni tükörreflexes felsőközépkategóriással szoktam.

De nyilván azért írtam, hogy "kb", mert nem ugyanazt tudja, senki nem akarja ráerőszakolni :) Nekem amit tud, tökéletesen megfelel, sőt. Eddig mindig a legújabb Samu telóm volt, S1 és S3. 130 meg 150ezerért vettem őket. Mostmár elhatároztam, hogy nem adok ki ennyit telóra. Nem azért, mert nem fussa, hanem mert egyszerűen nem adok ennyit egy telóért, mikor harmadáron is megkapom kb ugyanazt. Oké, hogy nem AstonMartin, de jó nekem a Porsche is :)

István Iván 2017.02.13. 14:47:44

Skywatcher:
Te jó ég, legalább guglizd ki mielőtt hülyeséget írsz. Amit te írsz qHD (kis q-val írják) vagyis "one quarter of a Full HD", FHD negyede magyarul.
S7 viszont QHD felbontású "Quad HD" vagyis a HD 4x-ese (2560x1440-es felbontás).
Nem vagyok egy Samsung, nem valószínű hogy fogok venni tőlük készüléket, de Vernee Apollo (Light vagy nem az tök mindegy) a közelébe sincs gyakorlatilag semmilyen téren (CPU még esetleg) és teljesen felesleges összevetni őket. Már minőségben is óriási a differencia, nemhogy tudásban.
Összehasonlításban ha Samsung az Aston Martin akkor Vernee lehetne egy újfajta Suzuki mondjuk, bár ez se igaz, mivel Suzuki elég megbízható autó, Verneevel viszont vannak gondok.

István Iván 2017.02.13. 14:50:09

@István Iván:
"Nem vagyok egy Samsung"
Fan az lemaradt.

eßemfaßom meg áll 2017.02.13. 15:10:02

@Félmeztelencsigazokni: "UMi, Elephone és Doogee telefont pedig nem veszünk, akármilyen olcsók is. Elég megnézni a saját fórumaik."

Tiszta szerencse, hogy tetszöleges mobiltelefon (1 - 1000$közötti áron) fórumai nincsenek tele juzerpanaszokkal csak a bkategóriás kinai brandek topikjai. Melyik az a nemkinai nem B kategóris márka ami nemrég a csúcsmodelljét zúzatta inkább be hogy ne nyirja ki a vásárlóit?

Maegoss 2017.02.13. 15:41:36

@Skywatcher: "Nekem amit tud, tökéletesen megfelel, sőt"

Azzal teljesen egyetértek, hogy az emberek döntő többségének elég a Vernee Apollo Lite tudása. Ezért írtam, hogy az S7 egy túlárazott telefon :)

A QHD felbontás (ami 2560x1440 ahogy István Iván írta) pedig szerintem is felesleges 5-5,5 colos kijelző esetén, bár állítólag van aki látja a különbséget :)

ogli dzsí 2017.02.13. 15:52:18

@Maegoss: Én pont azért nem cserélem az anno 90ezres lapát huaweii-met egy hasonló mai gépre, mert a maiak csak abban jobbak hogy az még 720p-s sima HD kijelzős volt ma meg mind ugyanolyan full HD-vel, amire semmi szükségem, meg ma raknak 3 giga ramot az enyémben meg 2 van és tökéletes. Viszont az új kijelzők miatt a mai hasonló gépek nem bírnak ki 2 napot töltés nélkül, amihez könnyü hozzászokni, de szar róla lemondani.

paperboy 2017.02.13. 16:08:13

hat az Iphone 5s-em két évesen sokkal szarabbul néz ki. törött az üvege alul, minden sarka le van ütve, az üvege eláll a toktól nem is kicsit. Lassu, kb 10 órát ha kibír pedig alig telefonélok, hidegben akkor is lemerül, ha 25%-on van. Ez egy premium telefon, de csak a baj van vele. Nem gondolom hogy a többi jobb lenne, de legalabb nem ennyibe kerul

Pepe135 2017.02.13. 17:08:39

"Tökéletes kép tisztaság - felfedezitek a macskaszőrt az egéren?"
Egy ótvar zajos, semmitmondó kép...
Akkor a cikk írójának milyen a rossz minőség? XD

WildBear 2017.02.13. 17:39:01

Tudtok olyan okostelefont ajánlani, ami annyira megbízható / jó minőségű, mint a 15 éves Nokia 6310i telefonom ? (Made in Germany).
Az iPhone-n kívül.

Maci Koala 2017.02.13. 17:45:15

@Kivlov: Azt kifelejtetted, hogy legyen hozzá garancia is :D

ogli dzsí 2017.02.13. 17:45:36

@WildBear: nekem a fémtestü középkategóriás huaweii G7 nagyon bejött. Már nem lehet kapni de van 70-90ért utód, vagy csúcs huaweii 130-150ért. Másfél év után az akksi még simán bír 2 napot, fagyni nekem sosem fagyott, egyszer belassult kicsit de egy sima restart megoldotta. Mondjuk játszani nem játszom rajta, akinek az kell vegyen drágábbat.

Nyilván 2-3 év múlva így is úgy is kukázni fogod, mert annyi idő alatt sok minden változik a telefon-piacon. Ha meg csak telefonálsz és sms-ezel, akkor ne vegyél okostelót, mert a 6310 után nagy csalódás lesz.

J.R. Ewing 2017.02.13. 18:57:54

@Kivlov:

A patkány zsidónak, mint te, mindegy miről szól a cikk, csak bele rúghasson a magyarokba....
Műtrágya lesz belőled, te tetű !

J.R. Ewing 2017.02.13. 18:58:48

@Maci Koala:

Neked is a kurva anyád, iskarióti fasz.

GöTi 2017.02.13. 19:38:50

Ha én egyszer diktátor lehetnék...
azzal kezdeném, hogy ezeknek a csodáknak egységesíteném 3 típusban az akkumulátor méretét, és csomagban sem engednék be Európába másfélét.

Sok hulladék azért képződik, mert mire az akku tönkremegy és cserélni kellene, akkorra nem kapható. Az egész készüléket ki kell miatta dobni.

cardiobascuralis 2017.02.13. 20:05:45

Bennem az első kérdés, ami felmerül, hogy miért akar írni, aki ennyire nem ismeri a helyesírás szabályait.

cardiobascuralis 2017.02.13. 20:14:13

János Csaba Hegyi:
"a Motorola Defy-met úgy hét éve használom"
Akkor te nagy huncut lehetsz, mert alig több mint 6 éve jelent meg, és Magyarországra vagy fél év késéssel jött be.
Ja, és a nevének a kiejtése difáj, nem defi.

Egyébként jó telefon, nekem is volt, csak mondjuk mára a fél giga memóriája meg a procisebessége lófaszra sem elég, ráadásul egy csomó app már nem frissít rá, mert 2.3.6-os Android van benne. Én egy darabig frissítgettem az újabb CyanogenModokra, talán a 9-est még elviszi, a 10-est már nem. Végül azért raktam le, mert elhalálozott az aksija, de már anélkül is gondolkoztam a cserén.

cardiobascuralis 2017.02.13. 20:26:40

@Labasmaz:
Gondolom, olyasmi, mint az elsőhöz képest a legelső, vagy ahhoz képest a legeslegelső.
Nem baj ám, ha ismered az anyanyelvedet, mielőtt belekötsz.

@igazi hős:
Ez biztos jól hangzik, kár, hogy nem igaz.

@WildBear:
A Xiaomi kb. bármelyik készüléke.
süti beállítások módosítása