Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínai kütyük A-tól Z-ig

A-Z olcsóság

Így rendelj kínait - költségek és egyéb nyalánkságok

2016. október 25. - azolcsosag Dani

Percre pontosan két hónap múlva itt a karácsony, már egész biztosan te is átgondoltad kedves olvasó, hogy milyen ajándékot kellene csemetédnek, magadnak, unokaöcsédnek vagy a család kutyájának választani.

Csendben és szó nélkül hajtjuk le fejünket, engedelmeskedve a fogyasztói társadalom "szarvasbőgés-szezonjának", és szörfölünk webáruházról webáruházra, hogy lehetőség szerint az ajándékbeszerzés szentséges művelete során ne kelljen megszokott fotelünkből felállni.

ulefone.jpg

Ha "olcsón, jót" akarunk, akkor irány Kína!

Még bőséges idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy ideérjen a legújabb csodakütyü a kínai piacról, az itthoni árak töredékéért, vagy épp annak apropóján, mert hazánkban a kinézett telefonon, kiegészítőn leginkább a márka jelzést kell megfizetni.

Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen egyéb költséggel, netán kellemetlenséggel kell számolnunk abban az esetben, ha Kínából rendelünk? ÁFA, vám, importköltség? EU raktár? Megannyi kínzó kérdés! Tegyük tisztába a fogalmakat!

Kezdjük a hivatalos állásponttal, ami az ÁFÁ-ra vonatkozik:

6000 Ft vagy 22 euró felett meg kell fizetni a 27%-os ÁFÁ-t, mindezt a teljes összegre számolják rá, tehát a postaköltség is benne van.

Ha fizetni kell, akkor a posta küld értesítést egy kitöltendő papír társaságában, amit szkennelve vissza kell küldeni a Posta vámcsoport email címére, mellé még mindenféle igazolást kérnek csatolmányként, mint banki visszaigazolás, paypal-es visszaigazoló üzenet stb.

number27.jpg

EU raktárak

Ha EU raktárakból rendelünk terméket, akkor nincs importköltség, sem ÁFA, sem vám. Azzal viszont számolni kell, hogy ezek a cuccok lehet, hogy drágábbak, hisz egyszer már ezekre a termékekre valaki megfizette az importköltségeket egy adott országban. EU raktárak mellett szól viszont, hogy lényegesen hamarabb megkapjuk az áhított csomagot.

Lássuk, mi a helyzet a vámmal?

Erről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, mióta a közös EU-s piac áldásait élvezzük, ám, ha EU-n kívülről rendelünk csomagot, akkor már más a helyzet. Itt is van vámmentesség 45 euró értékig, amit viszont mindenképp fel kell tüntetni a csomagon, hogy a vámosok ne turkáljanak benne fölöslegesen.

A 45 eurós összegen túl pedig már van eset, amikor vagy csak ÁFA, vagy ÁFA és vámköltség is terheli a külföldről rendelt termékünket.

Az alábbi táblázat magánszemélyek közötti csomagküldésre vonatkozik:

0-45 euró

vám- és adómentes is egyben

45-150 euró

vámmentes, de 27% ÁFA költséget kell fizetni

150-700 euró

2,5% vámköltség + 27% ÁFA

700 euró felett

vámtarifa szerinti vámköltség + 27% ÁFA költség

 

Cég és magánszemély közötti csomagküldést már más értékhatár szerint számolják:

 

0-22 euró

vám- és adómentes is egyben

22-150 euró

vámmentes, de 27% ÁFA költség terheli

150 euró felett

vámtarifa szerinti vámköltség + 27% ÁFA költség

 

Mivel magyar emberek vagyunk, felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha a 150 eurós notebook csomagunkra is ráírjuk, hogy ajándék 20 eurós telefontok?

notebook.jpg

Az az igazság, hogy ez igen csak kockázatos módszer, mert a csomag nagysága alapján elemzik a küldeményeket a vámosok, tehát, ha túl nagy a csomag, és túl alacsony ár van ráírva, illetve gyanús a küldő ország is, akkor átvilágítják, és hamar kiderül a turpisság.

De vaktyúk is talál szeget alapon akár át is csusszanhat, mivel minden csomagot nem tudnak a NAV-osok sem átvilágítani. Jellemzően ez az a bejáratott módszer, amivel régebben el lehetett kerülni az ÁFA és vámfizetést. A legkönnyebben az egyszerű postai küldeményként érkező "gift" (ajándék) jelöléssel ellátott csomagok csúsztak így át a vámon, amikor még nem volt ennyire szigorú az ellenőrzés.

A kivétel erősíti a szabályt!

Kivételek természetesen most is vannak, könnyen megeshet, hogy egy 40-50.000 Ft-os ékszerkaróra, ha kellően kis méretű csomagolásban érkezik, ma is átcsúszik a vámon, vagy egy nem szokványos számítástechnikai termék is kikerüli a vámot, mert egyszerűen nincs arra kapacitása a NAV munkatársainak, hogy beazonosítsák milyen termékről van szó, utána járjanak, hogy ÁFA fizetés határvonala alá vagy fölé esik.

Ám azzal számolni kell, hogy a toptermékeknek számító csúcskategóriás okostelefonok világában a NAV-os szakemberek is jól elboldogulnak, így fölösleges egy 200 dolláros okostelefon küldeményt 30-40 dollárosnak behazudni.

Persze mi lenne annál szebb karácsonyi ajándék, ha mégis plusz költség nélkül kapjuk meg a jó áron rendelt okoskütyünket? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://azolcsosag.blog.hu/api/trackback/id/tr3511833243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása